27-07-2010, 15:22
|
|
|
hükmün açıklanmasının geri bırakılması mı erteleme mi? ACİL
sevgili meslektaşlarım,
bildiğiniz gibi 6008 sayılı terörle mücadele kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair (24/07/2010 yürürlük tarihli kanun) 7. maddesi ile 5271 sayılı yasayanın 231/ 6. fıkrasının sonuna " sanığın kabul etmemesi halinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemez" hükmü getirmiş yine aynı kanun (6008 s.k) geçici 2. maddesi ile: bu kanun yürürlüğe girdiği (24/07/2010) tarihten itibaren 15 gün içinde haklarında "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" tesis edilmiş olanların mahkemeye başvurmaları durumunda hükmün ( 231/7 gözetilmeksizin) başvuruda bulunan sanık hakkında yeniden kurulacağını" belirtmiştir.
5271 Sy 231/7. maddesi ise: açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen hükümde, mahkum olunan hapis cezası ertelenemez veya kısa süreli olması halinde seçenek yaptırıma çevrilemez" demektedir.
sorum şudur:
müdaafisi olduğum sanıklardan bir aleyhine ceza kanunu 265/1 maddeden 5 ay hapis cezası verilmiş ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesi uygulanmıştı.
ben ise 6008 sayılı kanunla 5271 sayılı cmk nın 231/6. maddesinin sonuna eklenen fıkrayı aynı kanunun (6008 sy) geçici 2. maddesi uyarınca talep etsem (hükümlü adına) hangisi daha yararıma olacağına dair net bir karar veremedim.
bu iki kurumdan hangisi ( dosya temyizen yargıtay gönderilmiş ve yargıtayca karar onanmış olduğunu düşünerek) daha lehedir.
bu konuda görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
durum, 15 günlük süre olması ve bunun 3 günü geçmiş olması nazara alındığında, acil kodludur.
şimiden teşekkür ediyorum
|