22-07-2010, 13:44
|
|
|
Marka Hukuku
Merhabalar, Staj Bitirme Tezimi marka hukukundan seçtim ancak çevremde bu konuda uzmanlaşmış hiç kimse yok pratik çalışmamdan kısaca bahsediyorum yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. En azından sessiz kalma yoluyla hak kaybı söz konusu mu yada hangi taraf haklı bunun cevabını öğrenmem gerekiyor.
Davacı yabancı şirket A markasını 100'e yakın ülkede tescil ettirmiş, ve paris sözl. 1. Mükerrer 6. Maddesine göre tanınmış markanın tanımına uymaktadır. Aynı marka bir türk şirketi tarafından türkiyede tescil ettirilmiştir. Yabancı şirket türkiyeye yatırım yapmak için gelmiş ve birçok yerde mağazasını açmıştır. Bunun üzerine davalı B Savcılığa başvurarak 556 sayılı KHK nın 61. maddesi gereğince markanın haksız kullanımı nedeniyle şikayetçi olmuştur. Davacı A da B tarafından kötüniyetli olarak tescil ettirilen markanın KHKnın 42/a ve 7/ı maddeleri gereğince hükümsüzlüğüne karar verilmesi talebi ile Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi nezdinde dava açmıştır. Davacı markayı tanınmış marka haline getiren kişi olduğuna ilişkin olarak 1984 tarihinden itibaren markayı tescilli olarak kullandığını, tanıtım masraflarını, markanın yıllık satış miktarını, markanın aranırlığı kriteri, müşteri beğenisi kriteri ve markanın taklit edilme kriterlerini delilleriyle birlikte mahkemeye sunmuştur. Davalı ise 1992 yılında bu markaya TPE nezdinde tescil ettirmiş olduğunu söz konusu markanın tanınmış marka kriterlerini taşımadığını, TPE nezdinde yer alan listede davaya konu markanın tanınmış marka olarak yer almadığını, davacının bu tescilden 10 yıl gibi bir süre geçtikten 2002 yılında işbu davayı açmış olması nedeniyle bu kadar uzun süre sessiz kalması nedeniyle hak kaybına uğramış olduğunu ve bu nedenle açılmış olan davanın reddini talep etmiştir.
|