Konu
:
İdarenin Tahliye İstemi
Mesajı Okuyun
21-07-2010, 13:46
#
17
Armağan Konyalı
Alıntı:
1- Yapı Tatil Tutanağı'nda süre verilmemiş olduğunu gözlemledim. Ama aklıma şu geldi: Acaba tamamı ruhsatsız diye süre verilmesine gerek yok mu? Gerçi yasada böyle bir ibare görmedim.
Tamamı ruhsatsız binada yeni ruhsatsız inşaat yapıldığında ortada iki aykırılık var demektir. Belediye tarafından her ikisi için de ayrı ayrı işlem yapılması gerekir. Öncelikle binanın tamamı için yıkım kararı alınması gerekir. Ayrıca yeni yapılan inşaat için de yıkım kararı alınması gerekir. Ama bunun için maliklere rruhsata aykırılığın giderilmesi için süre verilmelidir.
Alıntı:
2- İmar Ve şehircilik Müd'nün başkanlığa yazdığı yazının özeti: ".....bodrum kattaki dükkanın faaliyetine devam ettiği ve yoğun bir şekilde şikayet konusu olması itibariyle, DÜKKANIN FAALİYETİNE SON VERİLEREK RUHSAT HİLAFI ÇALIŞAN DÜKKAN HAKKINDA gereği için evrakın Ruhsat Ve Denetim Müd'ne havalesini arz ederim."22.06.2010
Buradaki ifadeyi "İşyeri ruhsatı olmaksızın çalışan dükkan hakkında" diye anlamak gerekir. Böyle bir binada işyeri ruhsatı bulunduğundan emin misiniz? Eğer yanlışlıkla işyeri ruhsatı verilmiş ise iptali gerekir.
Alıntı:
3- İşte bu yazı üzerine de müvekkile tahliye etmesi ile ilgili yazı gönderilmiş.
Ama ruhsat iptali ile ilgili alınmış encümen kararı yok. Sadece bir vatandaşın İmara yaptığı şikayet üzerine imar ve şehircilik müdürlüğü bu kararı alıp başkan onayına sunuyor ve yazının altında da başk. yard'nın"olur"u var. Bu, bağımsız bir iptal davasına konu olabilir mi? Olabilirse, hem yıkım işleminin hem de bu işlemin birlikte iptalini aynı dilekçede isteyebilir miyim?
İşyeri ruhsatını Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü verir. Dolayısıyla işyeri ruhsatını Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü iptal edebilir. Ruhsatın iptali için encümen kararı alınmasına gerek bulunmamaktadır. Ruhsat iptal edildiğinde ruhsatsız kalan işyerinin (tahliyesi istenmez) kapatılması için encümen kararı alınır. Bu nedenle Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünün size gönderdiği yazı, bir ihbarname niteliğinde olup, hukuk aleminde değişiklik yaratacak ve yenilik doğuran bir işlem olmadığından (hukuki bir dayanağı bulunmadığından) iptal davasının kanusu olamaz; ancak işyerinin kapatılması için encümen kararı alındığında bu encümen kararının iptali için dava açılabilir diye düşünüyorum.
Alıntı:
hem yıkım işleminin hem de bu işlemin birlikte iptalini aynı dilekçede isteyebilir miyim?
İnşaat ruhsatının olmaması ile işyeri ruhsatının olmaması iki ayrı dava konusudur ve aralarında irtibat bulunmamaktadır. Bu nedenle ayrı iptal davaları açmanız gerekir.
Saygılarımla
Armağan Konyalı
Üye Kimliği
Armağan Konyalı İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Armağan Konyalı İsimli Üyeye Email Gönderin
Armağan Konyalı İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın