Mesajı Okuyun
Old 19-07-2010, 15:19   #17
Muhsin KOÇAK

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Şevval
merhaba

Konu ile ilgisiz ama cevap verirseniz sevinirim.

Vergi dairesi SGK gibi şahsi borç için veya şirket borcu için şirket ortağının emekli maaşına haciz koyabiliyor mu?

Sayın Av.Şevval

Kamu alacaklarının şirket tüzel kişiliğinden tahsil olanaksızlığnın kanıtlanması halinde 6183 sayılı kanunun Limited şirket ise şirket ortaklarının ( Bilindiği üzere A.Ş. ortaklarına gidilmesi söz konusu değil ) kamu borcundan sorumluluklarını düzenleyen 35 inci maddesinde öngörülen koşullarda şirket ortaklarına müracaat etme haakkı kamu alacaklısı olan idareye tanınmıştr. Ancak şirket ortaklarına gidilebilmenin koşullarına dikkat edilmesi gerekir, he ne kadar uygulamada vergi daireleri sınır tanımazlık yapıyorlar ise de uygulamaları kanun hükümlerini aşan bir biçimde devam etmektedir.

6183 sayılı Kanunun 35 inci maddesi hükümlerinin uygulanabilmesinin koşulları özelte şunlardır.

1- İlk önce kamu borçlusu olan şirket tüzel kişiliği takip edilecek, tüm tahsil yolları denenecek olup kamu alacağının tahsil olanağının olmadığını kanıtlayacak ve yine kanunun 75 inci maddesinde açıklandığı üzere şirket tüzel kişiliğinin aciz durumunu tespit ederek aciz vesikasına bağlayacak.

2- ikinci aşamada, 213 sayılı Kanunun 10 ve 6183 sayılı kanunun Mükerrer 35 Madde hükümleri gereğince kanuni temsilcilerine birinci bentte yer alan hükümler çerçevesinde müracaat edecek, bu kanuni temsilciler hakkında da aciz belgesinin düzenlenmesi zorunluluğu vardır ( Md 75 )

3- ancak bu aşamada şirket ortaklarının şirketteki sermayeleri oranında ( tespit edilmesi koşuluyla ) kamu alacağından sorumlu oldukları tespit edilen miktar itibari ile müracaat edilerek kamu alacağının tahsili sağlanabilecektir.

yukarıdaki sıralama izlenmeden ve koşullara uyulmadan şirket ortaklarının şahsi mal varlıklarına müracaat edilmesi hukuken mümkün değildir.
bu hususların gözardı edilmemesi gerekir.
iyi çalışmalar