|
|
|
|
Biz tazminat davası açacağız maddi,manevi.maddi tazminatta rayiç telif hakkının 3 katı tutarında maddesine dayanacağız.
|
|
 |
|
 |
|
Sayın av.cemd,
Siz 3 kat tazminat isteyeceğinizi söylediniz. Ben de yukarıda bahsettiğim 3 kat bedel isteminin tazminat olmadığını ifade ettim. 3 kat bedel istemi FSEK m. 68/1 ve 2'de tecavüzün ref'i davası başlığı altında düzenleniyor. bu talepte bulunduğunuz takdirde bir de tazminat talep edemeyeceğinizi ifade etmek istedim.
Sizin maddi zararınız arada bir sözleşme ilişkisi olmadan bir kullanım söz konusu olduğu için sözleşme olsaydı elde edeceğiniz miktardır. Bu miktarın 3 katını talep etmeniz durumunda tazminatın amacı zararın giderimi olduğu ve sizin maddi zararınız da 3 kat fazla bedel talebi ile giderileceği için bu durumda +maddi tazminat talep edemezsiniz. Ayrıca FSEK 68/sondaki "
Bedel talebinde bulunan kişi, tecavüz edene karşı onunla bir sözleşme yapmış olması halinde haiz olabileceği bütün hak ve yetkileri ileri sürebilir." hükmüne göre 3 kat bedel talep ettiğiniz durumunda tecavüz edenle eser sahibi arasında farazi bir sözleşme ilişkisi kurulmuş olacaktır.
Dolayısıyla sizin maddi tazminat davası olarak nitelendirdiğiniz, esasında tecavüzün refi olan davada 3 kat bedel talep etmeniz durumunda, FSEK 66'daki yetki kuralı uygulama alanı bulacaktır.
Manevi tazminat davasında ise kusur aranmayacağı görüşünüze katılıyorum. Zira fsek 70'te maddi tazminatta haksız fiil hükümlerine atıfta bulunulmuşken manevi tazminat talebinde böyle bir atıf yoktur ve kusur şartı da aranmamıştır. Saygılarımla.
III - TAZMİNAT DAVASI:
Madde 70 - (Değişik fıkra: 07/06/1995 - 4110/22 md.) Manevi hakları haleldar edilen kişi, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat ödenmesi için dava açabilir. Mahkeme, bu para yerine veya bunlara ek olarak başka bir manevi tazminat şekline de hükmedebilir.
Mali hakları haleldar edilen kimse, tecavüz edenin kusuru varsa haksız fiillere mütaallik hükümler dairesinde tazminat talep edebilir.
Birinci ve ikinci fıkralardaki hallerde, tecavüze uğrıyan kimse tazminattan başka temin edilen karın kendisine verilmesini de istiyebilir. Bu halde 68 inci madde uyarınca talep edilen bedel indirilir.