Mesajı Okuyun
Old 15-07-2010, 13:47   #18
Av.Duygu Işık Behrem

 
Varsayılan

Sayın Nehir ve Sayın elevent;
Belirttiğiniz kararda borçlu icra dairesine yaptığı itirazda yetki itirazında bulunmuştur. Ancak Sayın Nehir'in sorusunda icra dairesinin yetkisine itiraz edilmemiş ve dolayısıyla takip yönünden yetki hususu kesinleşmiştir.

Bu doğrultuda, Sayın meslektaşım Hades'in şu yanıtı tamamen özet bir cevap niteliğinde, dikkatli okunursa meselenin özü kolaylıkla anlaşılabilecektir. Kendisine tamamen katılıyorum.

Alıntı:
Yazan Hades
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, 09.11.2006 T., Esas: 2005710533, Karar: 2006/11403: "Dosyadaki dilekçeye göre, davalı icra takibinde sadece borca itiraz etmiş ve yetkiye itiraz etmemiş olup, icra takibinde sadece borca itiraz eden ve yetkiye itiraz etmeyen davalı, icra dairesinin yetkisini kabul etmiş sayılır ise de; bu kabul, davalının takibin yapıldığı yerde açılan itirazın iptali davasında mahkemenin yetkisini de kabul ettiği anlamında sayılamaz. Davalı borçlunun, daha sonra açılan itirazın iptali davasında mahkemenin yetkisine itiraz etme hakkı yine bulunmaktadır.


İkilem , icra dairesinin yetkisine itiraz ve Mahkemenin yetkisine itiraz hususlarının birbirine karıştırılmasından kaynaklanıyor sanırım. Zaten borçlu icra takibinde yetkiye itiraz etmiş ise Mahkemenin tetkik mercii yerine geçerek öncelikle bu hususu çözümlemesi gerekir. Ancak bu olayımızdakinden farklı bir durumdur.



İtirazın iptali davası yönünden özel bir yetki kuralı getirilmediğinden genel hükümlere göre yetkili mahkeme belirlenmelidir. Yargıtay 19. HD. 16.04.2001, 2193/2927, 19. HD. 14.4.1992, 846/1304, 3. HD. 17.5.1993, 16583/8988 sayılı kararlar bu yöndedir.

Bunun yanında itirazın iptali davası, müddeabihi takip konusu edilmiş ve borçlunun itiraz etmiş olduğu normal bir eda davasıdır. (3. HD. 2002/4013 E. ve 3. HD. 2002/3369 E. sayılı kararlarda bu husus vurgulanmıştır.) Dolayısıyla icra takibinde icra dairesinin yetkisine itiraz edilmemiş olması, mahkemenin yetkisine itiraz edilemeyeceği sonucunu doğurmaz.

Konuyla ilgili bir kararı da aktarmak isterim;



T.C. YARGITAY 11. HUKUK DAİRESİ

E. 2003/4720 K. 2003/9401 T. 16.10.2003

• ZORUNLU MALİ MESULİYET SİGORTASI ( Davanın Karayolu Mesuliyet Sigortası Genel Şartlarına Dayalı Olarak Alacağın Tahsiline Yönelik İcra Takibine Vaki İtirazın İptali İstemine İlişkin Olması )

• ÖZEL YETKİ KURALI ( İtirazın İptali Davası için İİK.nun da Özel Yetki Kuralı Öngörülmediğinden Yetkili Mahkemenin HUMK da Tanzim Edilen Yetki Kurallarına Göre Belirlenmesi )

• YETKİLİ MAHKEME ( İtirazın İptali Davası için İİK.nun da Özel Yetki Kuralı Öngörülmediğinden Yetkili Mahkemenin HUMK da Tanzim Edilen Yetki Kurallarına Göre Belirlenmesi )

• İTİRAZİN İPTALİ DAVASI ( İtirazın İptali Davası için İİK.nun da Özel Yetki Kuralı Öngörülmediğinden Yetkili Mahkemenin HUMK da Tanzim Edilen Yetki Kurallarına Göre Belirlenmesi )

• GEÇERLİ İCRA TAKİBİ ( İtirazın İptali Davasına Bakılabilmesi için Öncelikle Her Yönüyle Geçerli Bir İcra Takibinin Bulunmasının Gerekli Olması )

2004/m.50 1086/m.9


ÖZET : İİK.nun 50 nci maddesi, icra dairelerinin yetki meselesini hükme bağlamıştır. İtirazın iptali davası için İİK.nun özel bir yetki kuralı öngörmemiştir. Bu nedenle, yetkili mahkeme, HUMK.nun 9 ncu ve devamı maddelerinde tanzim edilen yetki kurallarına göre belirlenecektir. Dolayısıyla, itirazın iptali davasının icra takibinin yapıldığı yer mahkemesinde bakılacağı gibi bir zorunluluk söz konusu değildir. Doğal olarak, icra takibinde icra dairesinin yetkisine itiraz edilmemiş olması, takibin yapıldığı yer mahkemesinin yetkili olmasını gerektirmez. İcra dairesinin yetkisine itiraz edilmemiş olmakla, yetkinin kamu düzenine ilişkin kesin yetki olduğu haller hariç, takip, artık yetki itibariyle kesinleşir. İtirazın iptali davasına bakılabilmesi için, öncelikle her yönüyle geçerli bir icra takibinin bulunması gereklidir.Bahse konu davalarda, takibinin yapıldığı icra dairesinin de yetkisine itiraz mevcutsa mahkeme, bu itirazı da değerlendirmek, yetkili icra dairesinde takip yapılıp yapılmadığını, bu yönüyle de geçerli bir icra takibi bulunup bulunmadığını araştırmak zorundadır.
Kaynak: Kazancı İçtihat Bankası</B>