14-07-2010, 09:17
|
#1
|
|
Nüfus Kaydının Düzeltilmesinin Hukuki Sonuçları
Merhaba sayın meslektaşlarım,
Başkasının çocuğunu kendi nüfusuna geçirmek resmi evrakta sahtecelik suçunu oluşturuyor ceza hukuku açısından. Bunda artık şüpheye yer yok. Çeşitli başlıklar altında defalarca incelenmiş.
Benim merak ettiğim ise ''başkasının nüfusuna gerçeğe aykırı olarak kaydettirilen kişi daha sonra bir nesebin düzletilmesi davası yoluyla asıl nüfus kütüğüne kaydolduğunda yolsuz tescille nüfusuna kaydolduğu anne-babası ve hatta diğer hısımları ile ilişkisi nasıl olacak''
--------
Elimdeki davayı kısaca açıklayayım da daha somut olsun mevzu:
Ç : çocuk
YB: yolsuz tescille baba görünen kişi
YA: yolsuz tescille anne görünen kişi
GB: gerçek baba
GA: Gerçek anne
YB ile YA nın çocukları olmadığı için boşanmak üzere olan GA ile GB nin yeni doğan çocuğunu kendi çocukları gibi nüfuslarına geçirirler.
YA ve YB Ç yi besler büyütür ve evlendirirler. YB kendi adına kayıtlı olan iki daireden birini hiçbir sözleşme olmaksızın Ç ye tahsis eder. Aynı binada başka bir dairenin de semerelerini almasına izin verir.
Ancak gerçeği öğrenen Ç YA ve YB yi dövmeye ve torunlarını göstermemeye başlar. Sonra da nesebin düzeltilmesi davası açar. Nesep düzeltilir.
Son ziyaretinde yine dayak yiyen YB Ç ye karşı tahliye davası açmak istemektedir. Ayrıca semeresini aldığı daireden de elini çekmesini ister.
------------
Hulasa;
1-Nesebin düzeltilmesi sonrası (yani Çnin GA ve GBye bağlanması sonrası) Ç'nin, YA ve YB'ye hukuki anlamda evlatlık bağı ile bağlanması gibi bir durum oluşur mu? Bunun dair bir hüküm var mı?
2-YB ile kurulmuş olan sözleşmelerin (mesela karşılıksız yararlanma, kira, ölünceye kadar bakma sözleşmeleri) durumu ne olacak? Bu sözleşmeler işlem temelinin çökmesi nedeniyle feshedilebilir mi yoksa ahde vefa kuralı burda geçerli midir?
|