Mesajı Okuyun
Old 13-07-2010, 13:06   #5
halit pamuk

 
Varsayılan

Dava esastan redededilmemiş bu nedenle kesin hükümden bahsedemeyiz:

T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi

Esas : 2004/6100
Karar : 2004/13542
Tarih : 01.01.2004

Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

Davacı, davalıya ait inşaat halindeki dairenin bitirilip ancak 1999 tarihinde teslimi konusunda davalı ile haricen alım satım sözleşmesi yaptıklarını,toplam olarak 40.000 DM. ödediği halde, dairenin tapusunun verilmediğini ileri sürerek ödünç olduğu 40.000 DM.in karşılığı olan 24.800.000.000 Tl. alacağın dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Davalı, davacının daha önce aynı nedenle açtığı davanın reddedilerek kesinleştiğini öne sürerek kesin hüküm bulunduğundan bahisle davanın reddini dilemiştir.

KARAR

Mahkemece davanın kesin hüküm nedeniyle reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Usule ilişkin nihai kararlar, dava konusu uyuşmazlığın esası hakkında maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmezler. Başka bir ifadeyle dava şartlarının oluşmaması veya yerine getirilmemesindenötürü bir davanın reddolunması, şartlar gerçekleştiğinde davanın açılmasına engel değildir.

Dava konusu olayda davacının daha önce davalı aleyhine açtığı itirazın iptali davası haricen taşınmaz satışına dayanan alacaklar için bedelin geri alınmasının icra dairelerinden istenemeyeceği, dolayısıyla icra takibine konu olmayan alacak nedeniyle itirazın iptali davası açılamayacağı gerekçesiyle reddedilmiştir. Bu karar davanın esasına ilişkin olmayıp, dava şartlarının yerine getirilmemesi nedenine dayanmaktadır. Bu nedenle Gönen Asliye Hukuku Mahkemesinin esas 1999/421, karar 2000/60 sayılı itirazın iptali isteminin reddine ilişkin hükmü, bu dava bakımından HUMK.nun 237 maddesinde öngörülen kesin hüküm niteliğini taşımaz. O halde mahkemece işin esasına girilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kesin hüküm nedeniyle davanın reddedilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz edilen hükmün temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 4.10.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.