Mesajı Okuyun
Old 08-07-2010, 12:36   #1
empas

 
Varsayılan Banka -görevli mahkeme

Selam,

1.X Bankasında müvekkilin kredili mevduat hesabı mevcut.Banka,müvekkilin hesabına bir işlemden dolayı cüzi miktarda bir borç kaydediyor ve müvekkil bunu fark ediyor.Bankaya hesabına borç kaydedilmesinin haksız olduğu ve bu borcun silinmesi yönünde talepte bulunuyor,banka ise talebi reddediyor.Müvekkil,tüketici hakem heyetine bankanın işlemini şikayet ediyor.Hakem heyeti müvekkil lehine karar veriyor.Müvekkil,hakem heyeti kararını icraya koyarak hesabına borç kaydedilen parayı bankadan tahsil ediyor.Banka da hakem heyeti kararına itirazen tüketici mahkemesine dava açıyor ve dava halen derdest.Duruşması da on birinci ayda.

2.Bu aşamada müvekkil, başka bir bankaya –(Y) bankasına- yüklü bir miktarda kredi talebiyle başvuruyor.Müvekkilin kredi talebi onaylanıyor.Ancak, (Y) bankası T.C.Merkez Bankası kayıtlarında müvekkil aleyhine “İZLEMEDEKİ MÜŞTERİ” kaydının bulunduğunu,bu kayıt sebebiyle krediyi müvekkilin hesabına aktaramayacağını,sistemin buna mani olduğunu beyan ediyor..

3.Bunun üzerine müvekkil,yaptığı araştırmada söz konusu Merkez Bankası’ndaki kaydın (X) bankası tarafından hakem heyeti kararına konu işlemle ilgili olarak bildirimle konulduğunu öğreniyor.Müvekkil,bu işlemin haksız olduğunu,kaydın silinmesi gerektiğini,zira hakem heyeti kararının halen geçerli olduğunu ve kaldı ki (X) Bankasından kendisinin alacaklı olduğunu ve icra takibi sonrası bankanın kendisine ödemde bulunduğunu, Tüketici Mahkemesindeki davanın da halen derdest bulunduğundan bahisle kaydın silinmesi için (X) bankasına başvuruyor.(X) bankası “dava devam ettiği için “ kaldıramayız diyor.Müvekkil,Merkez bankasına yazıyla başvuruyor.Merkez bankası da kaydın silinmesinin ilgili bankanın tasarrufuyla mümkün olacağını yazıyla müvekkile bildiriyor.

4.Müvekkil,tacir bir kişi.Şimdi bu Merkez Bankası’ndaki kayıt sebebiyle eli kolu bağlanmış durumda,mağdur.Krediyi de onaylandığı halde Merkez Bankası’ndaki kayıt sebebiyle çekemiyor.Şimdi (X) Bankasının uygulamasının bence keyfi olduğu açık.Bu meyanda,müvekkil adına T.C. Merkez Bankası’nca konulan kaydın yargı kararıyla iptal edilmesi ve (X) Bankası aleyhine tazminat davası açmayı düşünüyoruz.Böyle bir davada görevli mahkeme hangi mahkemedir? Tüketici mi, sulh hukuk mu?