Mesajı Okuyun
Old 07-07-2010, 15:41   #7
wellan

 
Varsayılan

Bu hususta Yargıtay'dan olay yaratacak bir içtihat gelmiştir.Aşağıda bu kararı sizinle paylaşıyorum.Sorunuzu kademeli olarak değerlendirmek istiyorum.Boşanma durumuna göre aşağıda eklemiş olduğum karar hala uygulanmaktadır.Gayriresmi olarak yapılan evlilikler neticesinde mevcut bir evliliğin hüküm ve sonuçlarını doğurmadığından dolayıdır ki;evlilik hukuken yok hükmündedir ve bu sebeple takıların iadesini BK 61 vd hükümlerine göre isteyebileceğinizi düşünüyorum.Cezai boyutuna baktığımız zaman;TCK 157 de yer alan basit dolandırıcılık suçunun oluşacağını düşünüyorum.Lakin güveni kötüye kullanma suçunun oluşabilmesi için mağdur ile fail arasında bir sözleşme ilişkisine ihtiyaç duyulmaktadır.Net ve açık olarak geçerli bir evliliğin olup olmadığı hususunda bilgi verirseniz daha sağlıklı olarak bilgi paylaşımının mümkün olacağını düşünüyorum.SAYGILARIMLA.Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

T.C.
YARGITAY
4. HUKUK DAİRESİ
E. 2002/10498
K. 2003/770
T. 27.1.2003
4721/m.174
743/m.143
• BOŞANMA ( İktidarsızlık Nedeniyle - Davalının Kızlığının Bozulmadığı Belirtilerek Takılan Ziynetlerin İadesi İstenemeyeceği )
• EVLENME SIRASINDA KADINA VERİLEN HEDİYELER ( Boşanma Halinde Geri Verme Yükümlülüğü Bulunmadığı )
• ZİYNET EŞYALARI ( Evlenme Sırasında Kadına Hediye Edilen - Boşanma Halinde Geri Verme Yükümlülüğü Bulunmadığı )
ÖZET : Evlenme sırasında kadına hediye edilen ziynet eşyaları kadına aittir. Boşanma halinde geri verme yükümlülüğü yoktur.

DAVA : Davacı B.G. ve M.G. tarafından, davalı F.G. aleyhine 8.6.2001 gününde verilen dilekçe ile altın eşyaların aynen iadesi olmazsa değerinin tahsilinin istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen 10.4.2002 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalı tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:

KARAR : Davacı M.G. davalı F.G. ile resmen evlendiklerini, evlenirken davalıya düğün hediyesi olarak ziynet eşyası taktıklarını, bir süre sonra davalının iktidarsızlık nedenine dayalı olarak boşanma davası açtığını, dava sonunda boşandıklarını ve davalının kızlığının bozulmadığını belirterek takılan ziynetlerin iadesini istemiştir. Mahkemece dava kabul edilmiştir.

Evlenme sırasında kadına armağan edilen ziynet eşyaları kadına aittir. Boşanma halinde geri verme yükümlülüğü yoktur. Mahkemenin davayı kabul gerekçesi olaya ve içtihatlara uygun değildir. Şu durumda, eşyaların geri alınması için bir neden olmadığına göre davanın reddi gerekirken yazılı şekilde kabul edilmiş olması bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 27.1.2003 gününde oybirliğiyle
karar verildi.