Konu
:
Limited Şirkette Hisse Haczi
Mesajı Okuyun
26-06-2010, 18:22
#
5
Av.Nevra Öksüz
Alıntı:
Yazan
savunma
Sayın Hades size diğer meslektaşlarımdan şunu öğrenmek isterim;
bahsedilmiş olunan " boçlunun nezdinizdeki mevduat hak ve alacaklarının .." ibaresi ile ne kastediliyor(kar payı mı)? İhbarnamede belirtilen 20.000,00-TL'lik alacak tutarına nasıl ulaşılmış olabilir?
Sayın savunma,
Limited Şirketlerde, şirket ortağının alacaklısı:
1- Ortağın şirketteki kar payının haczi ile alacağını kar payından tahsil edebilir.
TTK m.145: “Bir şirket devam ettiği müddetçe ortaklardan birinin şahsi alacaklıları, haklarını ancak şirketin bilânçosu gereğince o ortağa düşen kâr payından ve şirket fesholunmuşsa tasfiye payından alabilirler…”
*Müvekkil şirkette kar payı alacağı varsa bunun icra dosyasına gönderilmesi gerekmektedir.
**Yoksa: “borçlunuz … in şirketimizde doğmuş kar payı alacağı bulunmamaktadır. Hacziniz şirket kayıtlarımıza işlenmiştir (şahsi kanaatim doğacak alacakların da haczinin mümkün olduğu yönünde olmakla)” şeklinde cevap verilebilir.
2- Şirket tarafından ortağa bir ücret ödenmesi söz konusu ise bu ücretin haczi ile alacağını tahsil edebilir.
TTK m.144: “Kanunda aksine hüküm olmadıkça, ortakların koydukları sermayeler için faiz ve şirketteki hizmetleri dolayısiyle kendilerine ücret verilmesi şirket mukavelesiyle kabul olunabilir.”
*Müvekkil şirketten ücret almakta olan bir ortağınız söz konusu ise ¼ ünün icra dosyasına yatırılması gerekmektedir (Yargıtayın, ücretin haczi için 89/1 gönderilebileceği yönünde kararları mevcuttur- ben de katılıyorum -)
** Ücret alacağı olmayan bir ortağınız söz konusu ise ihbarnameye cevapta ayrıca belirtilmesine gerek yoktur.
3-
Ortağın şirketteki payını(hissesini) haczettirebilir (İİK m.94). Fakat haczedilmiş olan, ortağa ait bu hisse:
TTK m.522: “Ortaklardan birinin iflâsı halinde iflâs idaresi en az altı ay önce ihbar etmek şartiyle şirketin feshini isteyebilir. Ortaklardan birinin payını haczettirmiş olan alacaklı da ayni hakka sahiptir…” şartları gerçekleşmeden cebri icra yoluyla satılamaz.
* Alacaklının, ortağın şirketteki payından alacağını tahsili için şirketin feshini istemesi ve böylece tasfiye payından tahsilat yapması gerekmektedir. Dolayısıyla haciz ihbarnamesine verilecek cevapta “haczin ortağın hissesine ve şirket pay defterine işlendiğinin” bildirilmesi yeterlidir (diye düşünüyorum
). 2 no'lu mesaja eklediğim Yargıtay kararında 89.maddeye göre pay haczinin mümkün olmadığının belirtildiğine de dikkatinizi çekmek isterim
P.S: 20.000 TL nın bildirilmesi konusunda muhtelif yorumlar yapabiliriz
. Örn:Alacağın kalan meblağı tahsil edilmiştir, 20.000 TL sı tahsil edilememiştir v.s.
Saygılarımla…
Av.Nevra Öksüz
Üye Kimliği
Av.Nevra Öksüz İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Av.Nevra Öksüz İsimli Üyeye Email Gönderin
Av.Nevra Öksüz İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın