|
Sayın Atalay;
durumu şöyle özetlememiz gerekirse
1- Kooperatif üyeliği bakımından
743 sayılı yasada, eşlerden birinin edindiği mala, diğer eş katkı yapmış ise, sağladığı bu katkı karşılığını isteyebileceğine ilişkin bir hüküm bulunmamakta idi,ancak çeşitli ve kabul ile yerleşen yagıtay kararları ile; katkıyı sağlayan eşin, diğer eşten katkısı karşılığı genel hükümlere göre bir tazminat talep edebileceği kabul edilmiştir. Şayet, eşlerden birinin edindiği mala, diğer eşin doğrudan maddi bir katkısı yoksa, bu talep kabul edilemememekteydi.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunun, 227. maddesinin getirdiği düzenleme ile, bundan önceki yasadaki boşluk doldurmuştur. yeni düzenleme öncesi Yargıtay kararlarıyla doldurulan boşluk, açık hüküm konularak yasal hale getirilmiştir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 227'nci maddesi gereğince; eşlerden biri, diğerine ait malın edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına hiç yada uygun karşılık almaksızın katkıda bulunmuşsa, tasfiye sırasında, bu malda ortaya çıkan değer artışı için katkısı oranında alacak hakkına sahip olur ve bu alacak, o malın tasfiye sırasındaki değerine göre hesaplanır.; bir değer kaybı söz konusu olduğunda katkının başlangıçtaki değeri esas alınır. Böyle bir malın daha önce elden çıkarılmış olması halinde ise, diğer eşe ödenmesi gereken alacak hakkaniyete uygun olarak belirlenecektir.
(Eşler yazılı bir anlaşma ile değer artışından pay almaktan vazgeçebilir ve pay oranını da değiştirebilirler. )anılan hüküm gereği değer artışı nedeniyle alacak talep edebilmek için , talepte bulunan eşin, diğer eşe ait malın edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına maddi bir katkı sağlamış olması ve kanıtlanabilir karinelere sahip olması gerekir.
Bu açıklamalr doğrultusunda yeni yasa yürürlük öncesinde edinilen mallara sağlanan katkının kanıtlanabilir olması durumunda lehinize hakılılık oranında karar kılınacağı düşüncesindeyim.
2- 2003 ( ? ) yılı ve sonrasında edinilen mallar bakımından ise;
Bilindiği üzere, 4721 sayılı yasa hükümlerinin yürürlük tarihinden sonra eşler arasından her hangi bir mal resijimi seçimine ilişkin anlaşma olmaması durumunda ise bu tarihten itibaren evlilik birliği içinde edinilmiş mallar üzerinde her iki eşin de eşit hakları vardır.
iyi çalışmalar diliyorum
|