Mesajı Okuyun
Old 19-06-2010, 15:10   #5
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Yargıtay tarafından verilen vekalet ücretleri Yargıtay'da görülen duruşmada sarf edilen emeğin karşılğı olup, herbirinin ayrı ayrı takibe konulmasında hiçbir hukuka veya meslek etiğine aykırılık olamayacağını düşünüyorum. Neticede duruşmaya katılmayan vekile hükmedilmeyen bir vekalet ücretidir. Duruşmaya katılmakla hak edilmiş olur.

Yerel mahkemenin verdiği hükme gelince, aynı davanın sürekli olarak yenilenerek yeni esas ve karar numaraları alması söz konusu. Verilen tüm kararları kendi yönünüzden kesinleştiği iddiası ile kesinleşme şerhi almak için başvurduğunuzda, muhtemelen ilk iki kararın bozulduğundan bahisle kesinleşme şerhi vermeyeceklerdir. Sadece sonuncu karar için kesinleşme şerhi alabilirsiniz. Her üçüne de sizin yönünüzden kesinleşme şerhi verirlerse asıl o zaman ayıklayacak çok taşımız olur.

İlk iki kararı kesinleşme şerhi almadan icraya koymaya kalkarsanız kesinleşmeksizin icraya konulabilen bir karar olsa bile karşı taraf şikayet yoluna giderek bu kararların bozma kararları ile ortadan kalktığını ve yerine ardından gelen kararların verildini iddia edebilir ki bence burada şikayet kabul edilmelidir. Çünkü bu kararlar zamanında icra takibi ile tahsil edilmiş olsaydı bu şekilde gerçekleşen bozma nedeniyle iadesi talep edilemeyecekse de söz konusu ilamlar artık bozma ile ortadan kalkmış olduğundan ilamlı takibe konu edilmesi de mümkün olmamalıdır.

Öte yandan icraya koymamaya karar verirseniz kurum vekili olduğunuzdan bu kararlardaki vekalet ücretini neden tahsil etmediğinizin sorgulanması durumunda müfettişe ne anlatırsınız o da ayrı bir mevzu..