18-06-2010, 23:20
|
#7
|
|
Sayın meslektaşlarım;
Başlığı açan meslektaşımızın sorusu çok da kompleks değil aslında. Sorunun cevabı bizatihi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda mevcut. 657 sayılı DMK 4. maddesinde kamudaki istihdam şekilleri şöyle sıralanmıştır:
A) Memur
B) Sözleşmeli personel
C) Geçici personel
D) İşçiler
Somut olayımızın ilk üç istihdam şekli ile bir ilgisi yoktur. Somut olay 4/D bendindeki "işçiler" kategorisi ile alakalıdır. Maddenin bu bendine göre işçiler; süresiz sözleşmeli işçiler ve geçici işçilerdir. Devlet memurları kanunu bu sınıfa (işçilere) uygulanmaz (657 S.K. 4/D m.)
Kanunun bu maddesi adeta işçileri bu kanun kapsamına almayarak, onların İş Kanunu'na tabi olduklarını iyice vurgulamaktadır.
Bir belediye avukatı olarak söylüyorum ki, zaten gündelik vakıalar da önümüze bu şekilde gelmektedir: belediyede işçi olup da, belediyeden haklarını alamayanlar tüm haklarını İş Mahkemelerinde dava açarak almaktadırlar. Bunun gibi, başlık konusu ile alakalı yargılama da iş mahkemelerinde yapılmalıdır.
Belediyede geçici işçi olarak çalıştırılanarın, kanun gereği sürekli işçi olarak çalıştırılmaları gerekirken, belediyenin sürekli iş sözleşmesi yapmaya yanaşmaması, SSK primlerinin eksik yatması, sözleşmenin haksız feshi, işçinin işe iade talebi, kıdem tazminatı gibi talepler, işverenin belediye olmasına bakılmaksızın, iş mahkemelerinde dava edilmelidir.
İdare mahkemesinin kararına gelince... Bilindiği üzere idarî yargıya konu olabilen şeyler; idari işlem, idari eylem ve idari sözleşmelerdir.
İdarenin işçilerle akdettiği ya da akdetmekten imtina ettiği sözleşmeler idarî sözleşme değildir; idare işçilerle akdettiği sözleşmelerden dolayı özel işverenler gibidir. Bu sözleşmeler tamamen iş hukuku çerçevesindedir. Bu sözleşmelerin oluşmasında veya oluşmamasından, sözleşme hükmlerine aykırılıktan, ssk prpimlerinin yatırılmamasından v.s. haklarla alakalı tek görevli merci iş mahkemeleridir. Bu nedenle idare mahkemesinin kararı hatalıdır.
Sonuç: 657 S.K. 4/D maddesi gereği işçilerle alakalı özel kanunları olan İş Kanunu'nun uygulanması gerektiğinden, İdare işçilerine karşı özel işveren gibi sorumlu olduğundan, iş sözleşmeleri idarî sözleşme olmadığından idare mahkemeleri bu konuda görevli olamazlar; bundan sonraki taleplerinizi iş mahkemesinde dava ediniz.
Saygılarımla,
|