Mesajı Okuyun
Old 18-06-2010, 16:44   #1
Av.Mail Rüstem

Varsayılan mükerrer vekalet ücretleri

Değerli Meslektaşlarım, ilk derece mahkemesinde müvekkil kurum ve bir diğer Şirket hakkında açılan davada mahkeme müvekkil kurum bakımından husumet itirazımızı kabul etti ve lehte vekalet ücreti takdir etti. Aynı dosyanın temyizinde Yargıtay husumet yönünden susarak kararı bu bakımdan onamış oldu. Ayrıca Yargıtay da müvekkil lehine duruşma vekalet ücreti takdir etti. Buraya kadar herşey normal.

Tuhaflık temyiz sonrası yeni esasla açılan dosyada ilk derece mahkemesince müvekkil kurumun tekrar hasım gösterilmesi ile başlıyor. Bu ikinci yargılamada müvekkil lehine tekrar husumetten red kararı veriliyor ve vekalet ücreti takdir ediliyor; Yargıtay safhasında yine duruşma vekalet ücreti takdir ediliyor. Daha da tuhafı üçüncü kez yapılan yargılamada müvekkil yine hasım olarak tensip ediliyor, ilamda davalılar arasında iki numara ile yer alıyor, ama hüküm fıkrasında müvekkilden hiç bahsedilmiyor, ancak Yargıtay'da duruşmaya katıldığımızdan duruşma vekalet ücreti takdir ediliyor. Velhasıl üç kez yapılan yargılamada her seferinde müvekkilin hasım olmadığı yargı kararı ile tescillenirken lehte -toplam beş kez- vekalet ücretine hükmediliyor. Biz de devam eden bir süreç olduğundan ve maktu vekalet ücreti söz konusu olduğundan bugüne kadar bir girişimde bulunmadık. Lakin bugün hepsini tahsil için nezaketen meslektaşımızı aradığımızda kendisi ilk verilen mahkeme ve Yargıtay kararındaki ücretleri ödeyebileceklerini akabinde sehven hükme dahil edilmiş olmamız nedeniyle ücret takdir edildiğini bu ücretleri ödemelerinin adil olmadığını, bunları ödemeyeceklerini söylüyor. İlamları icraya koymayı düşünüyorum. Ancak tedbire riayeten içtihat aradım, ama bulamadım. Başından benzer bir durum geçmiş bir meslektaşım var mıdır acaba?