18-06-2010, 11:02
|
|
|
Merhaba arkadaşlar, basit bir kaç bilgimi paylaşmak için konuya girme gereği duydum. Soruyu soran stj. arkadaşımız kambiyo hukuku alanında oldukça zayıf izlenimi verdi. Keşide yerinin ilçe olması gerektiği gibi bir yanlış bilgisi var. Değerli meslektaşım, yasa "keşide yeri"ni zorunlu unsur saymaktadır. Bu yerin il mi ilçe mi köy mü kasaba mı mahalle yada semt mi cadde yada sokak mı olduğu yönünde bir zorlama yok. Ben çek hukuku konusunda yüksek lisans yanmış biri olarak keşide yeri konusundaki yüksek lisans tartışmasından çok kısa bir bölümü aktarmak istiyorum. Burada tartışılan, keşide yerinin; örneğin pastahane mi, cafe mi, yada sandalye veya koltuk mu oldugu yönünde olmuştur. "Yer"den kastın ne olduğu tartışılmıştır. Örneğin Prof. Celal Göle, keşide yerine "ay" yızalması halinde (bildiğimiz aydede) belirlenebilir bir yer olduğu için, keşide yerine "ay" yazılırsa ne olur sorusunun cevabı aramıştır. Sözünü ettiğim tartışma "yer" örnekleri belki çok uçuk görünebilir ama ne yazıkki tartışmaların asıl mecraı burası.Yoksa, keşide yerinin ilçe mi yoksa idari birim mi olacağı gibi bir tartışmanın pek bir anlamı da yok. ("İdari birim"in ne olduğu açıktır. Köy, mahalle, semt v.b. "mülki amir"i olan her yer idari birimdir. Keşide yerinin idari birim olması zorunlu değildir. Bu zorunluluğu Yargıtay'ın ortaya koyması önemsizdir. Yargıtay içtihatlarının %73'ünün hatalı olduğunu Yargıtay onursal başkanı Prof. S.Selçuk da açıkça itiraf etmektedir. Keşide yerinin tek ölçüsü; "belirlenebilir" bir yer, bulunabilir, bilinebilir bir yer olmasıdır. Gerisi laftır. Keşide yerinin niçin çekte zorunlu unsur olduğunu merak edenler Prof. Hirsch'in (TTK'nu yapan komisyonun başkanıdır. Aslında kanun yapılmamış, almancadan tercüme edilmiştir.)açıklamalarını ve kanunun gerekçesini karşılaştırarak işin matığını görebilirler. Burada konranan amaç, çekin nerede düzenlendiğinin anlaşılmasıdır.
Yukarıdaki "görüş" bildirimlerinin bir iki yerini ilginç buldum. avktderya'nın "önemli olan adres" yazan kısmını metinden çıkardığımızda, yazılı olan diğer kısımlar tamamen doğru. Meslektaşımızın bu girişi "maksadı aşmış" gibi göründüğünden, bu kısmı görmezden geliyorum.
Bu arkadaşımızın görüşlerine katılmadığını belirten Levent Cirit adlı katılımcının nereye katılmadığını anlamadım. ilk cümlecige mi yoka görüşün tümüne mi katılmamış belili değil. Çünkü verdiği örnek kararlar incelendiğinde avktderya meslektaşımızın verdiği 'ilk cümlecik dışındaki) görüşleri doğrultusunda ve doğru kararlardır.
İlginç olanı soruyu soran stj. arkadaşın Levent Cirit'e katıldığını beyan etmesi. Levent Cirit adlı katılımcı avktderya'ya katılmıyorum demekle onun görüşlerinin aksi yönünde kanaati olduğunu beyan etmesine rağmen, avktderya'nın görüşlerini teyit eden iki karar (daire ve kurul kararı aynıdır arkadaşlar) sunmasıdır.
Herkese selamlar. Hoşçakalın.
|