Mesajı Okuyun
Old 15-06-2010, 11:45   #12
limpid

 
Varsayılan

sayın ergin,

2. haciz işleminin iptali için şikayet yoluna başvurulduğunda lehimize karar çıkarsa ortada sorun kalmayacak. baki haciz varken yenide haciz yapılarak yenş değer takdiri usule aykırı değilmşdir? biz talimat icrasının olduğu yerde bulunduğumuzdan esas dosyadan haczin fekedildiğini anlayamayız ki değil mi?

kıymet takdirine itiraz edilirse evet mahkeme yeniden bilirkişi incelemesi yaptırıp suanki değerini tespit ettirecek. ancak 9 ay önce mal 20000 ederken yedieminde iyi muhafaza edilmediği için şuan paslanmış vs. burada 20000 tllik malının alacaklının veya yedieminin kusurundan dolayı hurda olarak değerlendirilmesinde borçlunun kusuru olmadığı kanaatindeyim. borçlu mağdur edilmekte değilmidir sizce de? bu sürede satış istenmemesi ve uygun olmayan muhafaza şartları malın değerini iyice düşürmüştür. mahkemece yapılan kıymet takdirinede bu sebeplerle itiraz edebilirim diye düşünüyorum.
Eski bir karar.Yargıtay İİD'nin 18.12.1969 tarih ve 10527 E.-12190 K. sayılı kararı.. Avukat Talih UYAR'ın İİK kitabının 1996 basımının ikinci cildinin 2435.sayfasında..88.maddeyle ilgili örnek Yargıtay kararlarının içinde.

Özet:Haczolunan malların muhafazası mükellefiyeti icra dairesine bırakılabilir.Üçüncü şahıs icraca haczolunup kendisine bırakılan malları icra dairesinden istendiği anda evvelki vaziyetinde iade ile mükelleftir.Bu uretle elinde bırakılan malların kendisine atfolunmayacak bir sebepten dolayı telef veya ziyaını ispat edemiyen üçüncü şahıs hakkında ceza takibinden başka evvelce tespit edilmiş olan kıymetler hükme hacet kalmaksızın icra dairesince resen tazmin ettirilir.Borçlu, haciz suretiyle kendisinden alınan malların ziyaından sorumlu değildir.

toparlamak gerekirse,

talimat icra mahkemesine tek dilekçe ile başvurup icra müdürlüğünün bu işleminin iptali gerektiğini ayrıca 20000 olan malın değerinin 10000 tl olarak değerlendirilmesine itiraz ettiğimizi belirtsek olmaz mı?