Mesajı Okuyun
Old 14-06-2010, 13:22   #1
pallanco

Varsayılan Birinci Haciz İhbarnamesine Cevap ve Tazminat

Borçlunun 3. kişideki alacağı için birinci haciz ihbarnamesi gönderdik. Gelen cevapta, böyle bir alacağın olduğu ve fakat bizden önce bir başka icra dosyasından haciz konduğu için bizim dosyaya ödeme yapılamayacağı bildirildi.

Bu durumda 3. kişinin, bu parayı ilk haczi koyan dosyaya göndermesi ve gönderirken de bizim haczimiz konusunda bilgi vermesi gerekir ki o dosyada sıra cetveli yapılabilsin. İşte biz de 3. kişinin böyle yapacağını düşünerek rahat davrandık. Ama, uzun bir süre ne para gelişi ne de sıra cetveli tebliği olmayınca (8 sat uzaklıktaki bir şehirde olan) diğer icra dosyasını inceledik. Gördük ki, 3. kişi söz konusu parayı gönderirken hiçbir açıklama yapmamış. İcra müdürü de başka haczin varlığından habersiz olduğu için sıra cetveli yapmadan parayı tamamen ve sadece kendi alacaklısınıa ödemiş.

Bu durumda ne yapmamız ve 3. kişiden (veya belki de icra müdüründen-bakanlıktan) bu zararımızı tazmin için nasıl bir yol izlememiz gerekir ?

89/4. md'yi düşündüm ama, ortada 3. kişinin bizim dosyaya karşı yalan bir beyanı yok. Sadece diğer dosyayı eksik bilgilendirmesi var.

Genel mahkemede haksız fiil hükümlerine göre tazminat davası açmayı düşündüm ama, 3. kişinin parayı gönderdiği icra dosyasına sonradan gelen hacizleri bildrime yükümlülüğünün belirtildiği bir kanun maddesi bulamadım.

Ama bir gerçek var ki, 3. kişi parayı gönderirken bizim haczimizden de bahsetseydi, garame yapılacak ve bizim dosyamıza da ciddi bir para girişi olacaktı.

Yardımlarınız için Şimdiden teşekkür ederim.