Mesajı Okuyun
Old 09-06-2010, 11:43   #15
av.cemile

 
Varsayılan

Sorunun çözüldüğüne sevindim, fakat şu da var ki geçici ve kesin mektupların irat kaydedilmeleri kanun gereğidir. Kamu ihale kanununda düzenlenen bazı maddelerde belirli hallerde teminat mektubunun irat kaydedileceği belirtilmektedir.İrat kaydedilen bu tutar da yüklenicinin idareye olan borcundan mahsup edilmemektedir. Bir nevi cezai şart gibi.
Olayda ise mektubun sahteliği nedeni ile ihalenin iptali gündemdedir ki bu halde de Kamu İhale Sözleşmeleri kanununun 21. maddesi uygulama alanı bulacaktır. (Bence 25. maddeye göre değil 21. maddeye göre feshi daha uygun bir uygulama olurdu.) 25. maddeye göre feshedildi ise 4735 sayılı kanunun 20. maddesine göre teminatın kaydedilmesi gündemde olacaktır. Ortada geçerli bir mektup olmadığına göre irat kaydedilecek bir teminat da bulunmamaktadır. Teminatların irat kaydedilmesi için kurumun zararı olması gerekmez. Zaten teminat ta işin değerinin belirli bir yüzdesi kadar alınır(kesin teminat, işin bedelinin %6 sıdır mesela)Zarar da doğmuş ise o zarar ayrıca istenebilir, Ama "mektup olsa idi ben onu irat kaydedecektim, mektup geçerli olmadığına göre ben bu tutarı senden tahsil ederim" demek bu anlamda doğru olmasa gerek. Dediğimiz gibi zararı var ise her zaman ispat ederek hakedişlerden kesinti sureti ile bunu tahsil edebilir ya da genel hükümlere göre zararının tazminini her zaman isteyebilecektir.

İşin %80 i tamamlandı ise ve eksiklik de tamamlanabilecek bir eksiklik ise 21. madde son fıkrayı uygulabilirdi kurum,bu halde kesin teminat kadar ceza tahsil edebilecekti.

4745 sayılı Kanun
Sözleşmeden önceki yasak fiil veya davranışlar nedeniyle fesih
Madde 21- Yüklenicinin, ihale sürecinde Kamu İhale Kanununa göre yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun sözleşme yapıldıktan sonra tespit edilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

Ancak, taahhüdün en az % 80’inin tamamlanmış olması ve taahhüdün tamamlattırılmasında kamu yararı bulunması kaydıyla;

a) İvediliği nedeniyle taahhüdün kalan kısmının yeniden ihale edilmesi için yeterli sürenin bulunmaması,

b) Taahhüdün başka bir yükleniciye yaptırılmasının mümkün olmaması,

c) Yüklenicinin yasak fiil veya davranışının taahhüdünü tamamlamasını engelleyecek nitelikte olmaması,

Hallerinde, idare sözleşmeyi feshetmeksizin yükleniciden taahhüdünü tamamlamasını isteyebilir ve bu takdirde yüklenici taahhüdünü tamamlamak zorundadır. Ancak bu durumda, yüklenici hakkında 26 ncı madde hükmüne göre işlem yapılır ve yükleniciden kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların tutarı kadar ceza tahsil edilir. Bu ceza hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle de tahsil edilebilir.

4735 sayılı kanun:
Yasak fiil veya davranışlar
Madde 17- İhalelerde aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasaktır:
...
c) Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.
...