Mesajı Okuyun
Old 05-06-2010, 21:51   #1
Mozkul

Varsayılan Köy Yerinde Su Paylaşımı

Sayın Meslektaşlarım;

Çok fazla bilmediğim bir konu olduğu için bilgisi olan meslektaşların görüşlerini almak istiyorum.

Bir Köyde 30 yıldır iki ayrı kabilenin kullandığı bir su kaynağı var.Bu iki ayrı kabile 30 günlük paylaşımla suyu kullanıyor. 30 gün bir taraf 30 gün bir diğer tarafa su veriliyor.

Bu iki kabileden uyuşmazlık konusu olan olaya ilişkin dava açmayı düşünen kabile 4 ortaktan oluşuyor.Aslında bunlar aynı soydan akraba aileler. Kendi paylarına düşen 30 günlük süreyi kullanırken ortaklardan biri hakkına düşenden daha fazla gün suyu kullanıyor.Diğerleri de ses çıkaramıyorlar büyükleri olduğu için.Ses çıkarsalar da kavga oluyor.

Şimdi diğer ortaklardan birisi bu 30 günlük su kullanımında payına düşen günden haksız yere daha fazla kullanan kişiye karşı dava açmayı düşünüyor.

Burada davalı sadece haksız olarak suyu kullanan mı olacak yoksa diğer suyu kullanan aynı kabiledeki diğer herkes mi olacak ?

Suyun arazilere göre paylaşımı arazinin üzerindeki ağaç sayısına göre mi yapılacak yoksa bunun bir başka açıdan değerlendirmesinin yapılması gereken durumları olacak mı?

Önceden beri gelen kullanım durumu, arazinin büyüklüğü ve saire gibi.

Açıkcası ben arazilerin üzerindeki ağaç sayısından yola çıkılarak ihtiyaca göre suyun paylaşımının yapılacağını düşünüyorum.

Arazilerin üzerinde ağaçlar var.Meyve ağaçları.

Görüşlerinizi bekliyorum.