Mesajı Okuyun
Old 20-05-2010, 15:27   #2
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun 7. maddesinde, içkili yerlerin açılmasının kolluk kuvvetinin görüşü alındıktan sonra belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyelere tabi olduğu belirtilmiştir. Yine, bu iş yerlerinin faaliyet göstereceği alanları belirlemeye veya mevcut umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin bu amaç için ayrılan yerlerde toplanmasına, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler; bu alanlar dışında il özel idareleri yetkilidir düzenlemesi mevcuttur.

Açılması İzne Bağlı Yerlere Uygulanacak İşlemler Hakkında Yönetmeliğin Amaç başlıklı 1. maddesinde, bu yönetmeliğin amacının, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin açılmasının, denetiminin, faaliyetten alıkonulmasının, kapatılmasının, işletme izninin iptali ile bu yerleri açacak, işletecek ve bu yerlerde çalışacak kişiler hakkında yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğu hüküm altına alınmıştır.
Danıştay İçtihadı Birleştirme Kararında, idarenin açık hata ile malul bulunan idari işlemini her zaman geri alabileceği esası kabul edilmiştir.İdarenin açık hata ile malul bulunan işlemi, ilgilisi bakımından örnek bir hakkın doğumuna ve kazanılmış bir hakka vücut veremeyeceğinden bu işlemin geri alınması ile idari istikrarın bozulduğundan da söz edilemez. Ancak, sizin olayınızda içki ruhsatı verilirken idarenin açık hata ile malul bir işleminden söz etmek mümkün olmadığı için kazanılmış hak ilkesinin gözetilmesi greekir. Ne var ki,ruhsatlı yerin başkasına kiraya verilmesi veya devrinin yapılması halinde genel hükümlere tabi olması ve umuma açık istirahat ve eğlence yerleri için aranan mesafe şartının ve içkili yer bölgesi bulunma kıstasının aranacağı açıktır.
Dogrudan iptal davası açabilirsiniz. KOLAY GELSİN