Mesajı Okuyun
Old 19-05-2010, 20:48   #2
wellan

Aslında burada dikkat edilecek olan hususun HUMK 75 olduğunu düşünüyorum.Buna göre;

HUMK 75: Kanunun tayin eylediği istisnalardan başka hallerde hakim iki taraftan birinin söylemediği şeyi veya iddia sebeplerini re'sen nazarı dikkate alamaz ve onları hatırlatabilecek hallerde dahi bulunamaz.
Ancak müphem ve mütenakız gördüğü iddia veya sebepler hakkında izahat istiyebilir.

Aslında "başkaca delilimiz yok,yemin delilinede dayanmıyoruz" ibaresi delilden feragat olarak algılanmamalıdır.Çünkü taraf vekilinin doğrudan yada dolaylı olaarak feragat anlamına gelecek olan bir beyanıda yoktur.Hakimin HUMK 75/2 ye göre izahat için delil ikamesini isteme yetkisinden bahsedilmiş ancak;taraf vekilinin bu beyanından önce delil ikame etmesi için süre vermesi gerekirdir.Açık ve net olarak sunulacak delil olmadığı beyan edildikten sonra delil ikame etmesi için süre vermesi usul ekonomisine ve HUMK 75/3'e ters düşer.Sayın meslektaşım;davada yapacağınız sunulan delillerin iddia ve savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağına girip girmediğini saptamak ve ona göre savunma yapmak olduğunu düşünüyorum.SAYGILARIMLA.Çalışmalrınızda başarılar diliyorum.