Mesajı Okuyun
Old 10-05-2010, 08:02   #2
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Aşağıdaki hükümlere göre köye hizmet götürme birlikleri birer kamu tüzel kişisidir. Özel hukuka tabi olan istisnai konular dışındaki işlem ve eylemleri için idari yargı görevlidir.

Saygılarımla


KANUN NO: 5355

MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİ KANUNU

Kabul Tarihi: 26 Mayıs 2005

Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: 11 Haziran 2005 - Sayı: 25842


Tanımlar
MADDE 3.- Bu Kanunun uygulanmasında;
a) Mahalli idare: İl özel idaresi, belediye ve köyü,
b) Mahalli idare birliği: Birden fazla mahalli idarenin, yürütmekle görevli oldukları hizmetlerden bazılarını birlikte görmek üzere kendi aralarında kurdukları kamu tüzel kişisini,
c) Birlik: Mahalli idare birliğini,
İfade eder.
Köylere Hizmet Götürme Birlikleri
İlçelerde, tarım ürünlerinin üretim ve pazarlanması hariç olmak üzere, köylere ait hizmetlerin yürütülmesine yardımcı olmak, bizzat yapmak, yaptırmak ve kırsal kalkınmayı sağlamak üzere, tüm köylerin iştiraki ile o ilçenin adını taşıyan, köylere hizmet götürme birliği kurulabilir. MADDE 18.- (Değişik 1. cümle: 5445 - 29.12.2005 / m.1) İlçelerde, tarım ürünlerinin pazarlanması hariç olmak üzere, yol, su, kanalizasyon ve benzeri altyapı tesisleri ile köylere ait diğer hizmetlerin yürütülmesine yardımcı olmak, bizzat yapmak, yaptırmak ve kırsal kalkınmayı sağlamak üzere, tüm köylerin iştiraki ile o ilçenin adını taşıyan, köylere hizmet götürme birliği kurulabilir. Bakanlar Kurulu, bu konuda genel izin vermeye yetkilidir.
Birlik başkanı merkez ilçelerde vali veya görevlendireceği vali yardımcısı, diğer ilçelerde kaymakamdır. Köylere hizmet götürme birliğinin meclisi, birlik başkanı başkanlığında, birliğe üye köylerin muhtarları ve o ilçeden seçilen il genel meclisi üyelerinden oluşur. Köylere hizmet götürme birliğinin encümeni birlik başkanının başkanlığında, meclisin kendi üyeleri arasından gizli oyla seçeceği iki il genel meclisi üyesi ve iki köy muhtarı olmak üzere beş kişiden oluşur.
(Kaynak: Kazancı)