04-05-2010, 14:23
|
#1
|
|
Konut Kredİsİ Ve İpotek
İyi günler.
Müvekkilin eşi (eski) bankaya konut kredisi için başvuruyor ve 01.07.2005 tarihinde taşınmazını ipotek ettiriyor. Kredi tarihini net bilemiyorum çünkü banka vermekten kaçındı. Akabinde müvekkilim ipotekli taşınmazı eşinden devralıyor. Boşanıyorlar ve müvekkilim boşandıktan sonra kredi borcunu 2010 yılında defaten ödüyor. Yaklaşık(21.000 TL)
Ödeme yapmadan önce ipoteğin fek yazısıyla ilgili baka müdürüyle görüşüyorlar ve öderlerse fek yazısını vereceğini söylüyorlar. Ödeme yapıldıktan sonra ise eski eşinin bakaya kredi kartı borcu olduğu gerekçesiyle fek yazısı verilmiyor.
Müvekkilin eski eşi ile düzenlenen ipotek resmi senedinin 1. sayfasında şu ibareler yer alıyor
‘……..meskenin tamamı…………..adına kayıtlı iken adı geçen bu taşınmazını ……….. Bankasından kullanacağı konut kredisinin doğmuş, doğacak borçlarının teminatını teşkil etmek üzere birinci derecede akdi faizli 70.000 TL bedelle fekki bildirilinceye kadar……….’
OYSA
Resmi senedin geri kalan sayfalarında yani bu maddelerin yer aldığı yerde 1. amddede şöyle yazmakta
‘…………………Bankası merkez ve şubeleri tarafından kendisine/kendilerine açılmış ve/veya açılacak her türlü krediden, ……………. Bu sayılanlar dışında kalan her türlü sözleşmeden………ve diğer her türlü nedenden bankaya karşı doğmuş doğacak tüm borçlarını karşılamak üzere 70.000 YTL ‘e kadar olan ana para kısmı ile bu meblağa ilaveten ve ayrıca bu borçlarla ilgili olarak doğacak akdi faziler, icra takip, yargılama giderleri ve temerrüt faizleri ve gider vergisini ve her türlü komisyon ve masrafları da kapsamak üzere………..’
1-Çeşitli avukat arkadaşlardan, banka hukuk müşavirliğindekiler dahil, ve çeşitli bankacı arkadaşlardan bu mortgage yasasından önce konut kredilerinde üst limit ipoteği kurulamadığını ancak artık kurulabileceğini duydum. İpotek tarihi 2005 olduğuna göre belki buradan bir yol bulabilrim diye düşündüm ama yasal zeminine ulaşamıyorum. Herhangi bir kanun genelge vs. Bu konuda bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim
2-Müvekkilin eşi, resmi senedin ilk sayfasında yer alan ve ipoteğin konut kredisi için verildiği izlenimi doğuran metne güvenmiş. Resmi senedin geri kalan maddelerinde ‘Doğmuş, doğacak borçları’ ibaresinin yer aldığı MATBU kısmı tabi ki hemen her tüketici gibi dikkat etmeden, iradesinin yanılması sonucu imzalamış. İrade sakatlığından bir savunma ne kadar verimli olur sizce?
3-Her ne kadar, banka burada üst limit olduğu iddiasında ise, matbu bir takım yazımlar,Örn:‘doğmuş ve doğacak borçları için’ bu ipoteğin türünü üst limit ipoteğine çevirir mi? Çünkü ilk başta kullandırılacak olan konut kredisine ithaf edilmiş ve resmi senedin geri kalan kısmında 70.000 TL’ya ilaveten doğacak borçlarının akdi faizleri, yargılama giderleri, icra takip giderleri vs de istenebileceği belirtilmiş. Karz ipoteğini andırıyor sanki.
Müvekkil ve eski eşi için sanırım bugün banka takip başlatacak ve ben hala bir çıkış yolu bulamadım. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum.
|