Mesajı Okuyun
Old 01-05-2010, 22:19   #5
Av.Kaan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ahmetyılmaz
Şimdi sizlere sormak istediğim sual ise, sözleşme gereği , işin bitirme süresinin hesabın da, hangi madde geçerlidir.( sözleşmenin yürürlüğe gireceği ruhsat alım tarihi mi, yoksa sözleşme tarihinden itibaren 18 ay içerisinde işin bitirileceği maddelerimi)Ben sözleşmenin yürürlüğe girdiği ruhsat alım tarihini dikkate alarak bu tarihte sözleşme de belirtilen 18 aylık sürenin başladığı ve süresin de işin bitirildiği, müvekkilin üzerine düşen edimleri yerine getirdiği kanaati ile sözleşme gereği verileceği taahhüt edilen ama verilmeyen dairelere yönelik tapu iptal davası açmayı düşünüyorum. Bu konuda fikirlerinizi var ise içtihat örneklerini paylaşmanızı rica ediyorum. Saygılar

Sözleşme feshedilmediği sürede tapuların devri yönünden işin süresinde bitirilip bitirilmediğinin bir önemi yoktur. İş bitirilmişse yüklenici tapularını alır. Gecikme var veya yok... Neden birbirinden ayrı bu iki konuyu birbirine bağlıyorsunuz ki?

1. Ruhsat alımı sözleşme ile kime yüklenmişse 11 ay gibi makul olmayan bir sürede almamakla o kişi gecikmeye sebebiyet vermiştir. Sözleşmede aksine hüküm yoksa ruhsat alımı işi arsa sahibinin ödevidir.

2. 1.maddede belirtilen yükümlülük yükleniciye ait ise yükleniciye geciktiği süre için yükleniciye kira bedeli talepli dava açılabilir. Burada sözleşmenin yürürlüğe girmediğinden bahisle sürenin dolmadığı yönündeki düşüncenize katılamıyorum, çünkü makul süre aşılmıştır. En azından daha çok bilgiye ihtiyacımız var. Örneğin, ruhsat alımında gerekli harçları kimin ödemesi gerekiyordu?

3. Yukarıda da belirttiğim gibi iş bitirildiğinden daireleri talep edebilirsiniz. Arsa sahiplerinin ise 1.sınıf = ayıp itirazı olduğunu söylüyorsunuz. Teslimden itibaren kısa süre içinde arsa sahipleri ayıp ihbarını iletmişlerse, ve bu taleplerinde haklılarsa ayıpdan doğan seçimlik haklarını kullanabilirler.

Sonuç olarak siz her halukarda tapu iptal ve tescil davasını açmalısınız. Gerisi yargılamada belli olur.