Mesajı Okuyun
Old 29-04-2010, 18:39   #1
ahmetyılmaz

Varsayılan kat karşılığı inşaat sözleşmesi

Meslektaşlarım ,müteahhit sıfatı ile müvekkilim ve arsa sahibi arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi akdedilmiştir. Taraflar arasında düzenlenen sözleşmenin genel hükümler kısmın da sözleşmenin , inşaat ruhsatı alım tarihinde yürürlüğe gireceği , Sözleşmenin başka bir maddesin de ise inşaat yapım süresinin sözleşme tarihinden itibaren 18 ay olduğu, inşaatın Bayındırlık bakanlığının belirlediği 1. sınıf inşaat olarak yapılacağı yazılıdır. Müvekkilim belediye tarafından belirlenen prosedürlere uyarak ruhsat alım tarihinden itibaren 15 ay süre içerisinde inşaatı bitirmiş , iş bitirme tutanağı düzenlenmiş , iskanı alınmış kat mülkiyetine geçiş sağlanmış ve daireler arsa sahibine teslim etmiştir. Lakin karşı yan, müvekkilin inşaatı sözleşme süresi içerisinde bitirmediğini , ayrıca sözleşmede belirtilen 1. sınıf yapıya uygun olarak inşaatın yapılmadığı iddiası ile müvekkile verileceği taahhüt edilen dairelerden 2 tanesini vermemekte direnmektedir. Taraflar arasında ihtarlaşmalar yapılmış ise de netice alınamamıştır.
Şimdi sizlere sormak istediğim sual ise, sözleşme gereği , işin bitirme süresinin hesabın da, hangi madde geçerlidir.( sözleşmenin yürürlüğe gireceği ruhsat alım tarihi mi, yoksa sözleşme tarihinden itibaren 18 ay içerisinde işin bitirileceği maddelerimi)Ben sözleşmenin yürürlüğe girdiği ruhsat alım tarihini dikkate alarak bu tarihte sözleşme de belirtilen 18 aylık sürenin başladığı ve süresin de işin bitirildiği, müvekkilin üzerine düşen edimleri yerine getirdiği kanaati ile sözleşme gereği verileceği taahhüt edilen ama verilmeyen dairelere yönelik tapu iptal davası açmayı düşünüyorum. Bu konuda fikirlerinizi var ise içtihat örneklerini paylaşmanızı rica ediyorum. Saygılar