Mesajı Okuyun
Old 28-04-2010, 13:31   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Sayın Av.Şevval;

Yediemin olmak için herhangi bir bölümden mezun olmak ya da sertifika almak gerekmiyor. Ayrıca yedieminliğe ilişkin bir yasal düzenleme mevcut değil. Borçlar Kanunu'nun 471. maddesinde, “İki veya daha ziyade kimseler haklarını muhafazası için hukuki vaziyeti münazaalı veya şüpheli olan bir şeyi müstevdi veya yediemine tevdi ederlerse müstevaki veya yediadile bunları bütün alakadarların muvafakati veya hakimin kararı olmadıkça hiç birine iade edemez.” şeklinde düzenleme mevcuttur. Yine Borçlar Kanunu'nun 463. maddesinde de, “İade, bir akittir ki onunla müstevdamidi tarafından verilen şeyi kabul ve onun emin ahalde hıfzetmediği deruhte eder. Ücret şart edilmedikçe veya hal, müstevdiin ücrete intizarını icap etmedikçe müstevdiin ücrete intizarını icap et medikçe müstevdi ücret isteyemez.” denilmiştir. Borçlar Kanunu'nun 464. ve 470. maddeleri arasında yedieminlik müessesesini ilgilendiren hükümler bulunmaktadır. Sunduğum resmi yazı da size konu hakkında fikir verecektir. Saygılarımla..



T.C.

ADALET BAKANLIĞI

Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü




Sayı :B.03.0.HİG.0.00.00.03-622.01-43-2006 ..../..../2006

Konu :



………………CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA




Mahcuz malların muhafaza edilmesi için faaliyet gösteren yediemin deposu ve otoparkı için ruhsatlandırma talebinde bulundukları 27/03/2006 tarihli yazı ve konu incelendi.

2004 sayılı İcra İflas Kanununun 88. maddesinin 4. fıkrasında “Adalet Bakanlığı, mahcuz malların muhafazası için uygun göreceği yerlerde depo ve garaj açabileceği gibi; Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfına da açtırabilir veya işletme hakkını verebilir. Alınacak depo ve garaj ücretleri Adalet Bakanlığınca belirlenir. Bu yerlerin çalışma esas ve usulleri yönetmelikte gösterilir.” hükmü ve yine İcra İflas Kanununun, 4949 sayılı kanunun 105. maddesiyle eklenen geçici 4. maddesinde “Adalet Bakanlığı veya Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfınca mahcuz malların muhafazası için depo ve garajlar açılıncaya kadar, özel depo ve garajlarda, Adalet Bakanlığınca çıkartılan ilgili yönetmelik ve ücret tarifelerinin uygulanmasına devam olunur.” hükmü yer almakta olup, Bakanlığımızca özel kişi veya özel tüzel kişilere mahcuz malların muhafazası için depo ve garaj açma izni, yedieminlik ruhsatı verilmesi ya da işletme yetkisinin devredilmesi söz konusu değildir.

Diğer taraftan, 13 Temmuz 1987 tarih ve 19516 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve 26 Aralık 1992 tarih ve 21447 sayılı Resmi Gazetede 28.maddesinin 1.fıkrasında değişiklik yapılan , Mahcuz Malların Muhafaza Edileceği Adalet Bakanlığı Depo ve Garajlarının Çalıştırılmasına Dair Yönetmelik ile depo ve garajların açılması, nitelikleri, çalıştırılması ve denetimlerine dair esas ve usuller düzenlenmiştir.

Bunun dışında, özel şahıslar tarafından açılacak depo ve garajlarda aranacak nitelikler konusunda kanuni bir düzenleme bulunmamakla birlikte, özel şahıslarca depo ve garaj açılması halinde bu yerler hakkında da anılan Yönetmelik hükümleri kıyasen uygulanmakta ve sözü edilen yerlerin öngörülen şartlara sahip olup olmadığını değerlendirme yetkisi ile buralardan mahcuz malların getirilmesi, teslimi, yerleştirilmesi ve geri alınması hususlarında karar verme yetkisi ilgili hâkim ve icra müdürlüklerine ait bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini ve keyfiyetin ilgililerine iletilmesini rica ederim.




Hüsnü UĞURLU

Hâkim
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı