Mesajı Okuyun
Old 24-04-2010, 17:27   #2
avukat83

 
Varsayılan



Çalışma koşullarının değiştirilmesi kurumu İş Kanunu'nun 22. maddesinde düzenlenmiştir. Bu durumda işçiye değişikliği kabul etmediği takdirde işverene bildirmesi için 6 günlük bir süre tanınmaktadır. İşçi bu 6 günlük sürede değişikliği kabul etmediğini işverene yazılı olarak bildirebilecektir. Değişikliğin kabul edilmemesi durumunda sadece işveren iş sözleşmesini bildirim koşullarına uymak koşuluyla feshedebilecektir. yani bu durumda işçinin fesih hakkı bulunmamaktadır.

Değişiklik işçi tarafından kabul edilmediği takdirde, işveren işçiyi değişiklik kapsamında çalışmaya zorlarsa(eski çalışma koşullarının uygulanmaması nedeniyle) işçinin haklı nedenle fesih hakkı doğacaktır. Yargıtay iş koşullarının esaslı şekilde değiştirilmesi ile iş koşullarının uygulanmamasının( ağırlaştırılması da bu kapsama girecektir) aynı mahiyette olduğunu söylemektedir. ( 9 HD. 25.10.2005, E. 2005/18642, K. 2005/ 34530) Buna göre işçi İş Kanunu’nun 24/II-f hükmü uyarınca iş sözleşmesini feshedebilecektir. Yani işçinin 6 günlük süre içerisinde sözleşmeyi feshedemeyecek, yalnızca değişikliği kabul etmediğini işverene yazılı olarak bildirecek, işveren işçiyi değişiklik kapsamında çalışmaya zorlarsa ise İş Kanunu 24/II-f uyarınca iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilecektir.

Yargıtay muhasebe elemanı olan işçinin genel müdür sekreteri olarak görevlendirilmesini, grafiker olarak çalışan işçinin mücellithane (ciltleme işleminin yapıldığı yer)’de kart paketleme işine verilmesini, kalite kontrol operatörü olarak çalışan işçinin paketleme bölümüne verilmesini haklı nedenle fesih gerekçesi olarak kabul etmiştir.

Kanaatimce müvekkiliniz değişikliği kabul etmediği halde, müdür yardımcısı olarak çalışmaya zorlanırsa (çalışma koşullarının uygulanmaması nedeniyle) iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilecektir.