Mesajı Okuyun
Old 11-04-2010, 17:27   #13
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ozlm
"Vekil sözleşme olmadığı için %12 müvekkilinden, %12 de karşı vekalet ücreti olarak borçluya yüklenilecek para nedeniyle kesinti yapabilir. Toplam %24 yani, 2.400 TL yi yasal olarak uhdesinde tutabilir. Ancak sizin olayınızda bu miktar da aşılmış."

Sayın Ergin bu konuda size katılmıyorum. Dosyada tahsil edilen ilk para vekalet ücreti alacağına mahsup edilebilir diye düşünüyorum. Siz de uygulama nasıl bilmiyorum ama bizim çalıştığımız icra dairelerinde dosyadaki tahsilat toplam karşı vekalet ücreti alacağını geçiyorsa (ki bu dosya da da geçiyor) serbest meslek makbuzu kesmeden parayı çekemiyorsunuz (Bu konudaki uygulama halen tartışılsa da uygulama halihazırda böyle) Serbest meslek makbuzu kestiğim KDV sini ödemekle yükümlü olduğum dahası makbuz keserek aldım dediğim karşı vekalet ücretini alamayacak mıyız? Aradaki diğer avukatın sorumluluklarının tartışması yapılabilir ancak dosyada vekil olan kişi isteseydi tüm karşı vekalet ücret alacağını ilk tahsilattan alamaz mıydı. B.K 84 de Avukatlık Kanunu da avukat lehinde diye düşünüyorum.

Ben de size katılmıyorum. Taraflar arasında bir sözleşme olsaydı ve sözleşmede avukatlık ücretinin peşin alınacağı yazılsaydı, hiç tartışmasız vekalet ücretinin tamamı ilk yatan paradan alınabilirdi. O zaman sözleşme yoksa avukatlık ücreti ne zaman muaccel olacaktır? Yasada bu yönde açıklık bulunmamaktadır. Hakim Murat Aydın'ın "Avukatlık Ücreti" isimli kitabında, "Ancak, Av.K.nun 171/1 maddesi uyarınca avukatın işi sonuna kadar takip zorunluluğu kuralı ile AAÜT nin 2.maddesinde yer alan, ücretin kesin hüküm elde edilinceye kadar olan dava, iş ve işlemlerin karşılığı olduğu kuralı karşısında, avukatlık ücretinin avukat ile iş sahibi arasında sözleşme yok ise,üstlenilen işin bitmesi ile muaccel olduğunun kabulü gerekir" denilmektedir. Bence de olması gereken budur. Bunların yanısıra vekilin dürüstlük ve özen borcunun bulunduğunu düşündüğümüzde ve yine çoğu derde deva olan M.K.2 inci maddeyi de aklımıza getirdiğimizde benim yaptığım hesaplama en makulü gibi durmaktadır.

B.K.nu 84 üncü maddesinin vekalet ücreti ile alakasının olduğunu sanmıyorum. Bulunduğunuz yerde, yatan para vekalet ücretini geçtiğinde sizden makbuz kesmenizi istiyorlarsa, tamamen Deli Dumrul davranışıdır. Mücadele etmeniz gerekir.