Mesajı Okuyun
Old 05-04-2010, 18:59   #5
Avukat Ali TÜRKER

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan polatcane
Hükümde iki tarafın da isim sıfat ve talep sonuçlarına ilişkin olarak MADDİ ve hesap hataları yapılmışsa eğer bu hataların düzeltilmesi içim tavzih yoluna başvurmaya gerek yoktur.

Değerli meslektaşım, Tavzih ve maddi hataların ref-i, aynı hükümler ile düzenlenmiştir. Siz bu yola gidilmesine gerek olmadığını ifade etmişsiniz.

Alıntı:
Yazan polatcane
Bu durumda maddi hataların düzeltilmesi yoluna gidilir.
Maddi hatalar hangi yolla giderilmektedir ki tavzihe gerek yok demişsiniz doğrusu anlayamadım. Eğer kelime anlamında alıyorsanız müphem hükümlerin izahı istenildiğinde tavzih, kısa ve gerekçeli kararlar arası çelişki varsa yine tavzih, maddi hata var ise bunun da aynı yöntemle maddi hataların düzeltilmesi talep edilerek yapılacaktır. Yol, yöntem, uygulanılacak yasa maddeleri bildiğimiz kadarı ile yine aynı hükümler değil midir...

Alıntı:
Yazan polatcane
Hatalar taraflar dinlendikten sonra mahkeme tarafından düzeltilir,hakim maddi hataları kendiliğinden de gözetip düzeltebilir.

Buradaki çıkarımınızın yasal dayanağı bizim bildirdiğimiz dayanaktan farklı ise bahsettiğiniz kanun ve madde numarasını da bildirebilir misiniz. Ben maddi hataların düzeltilmesi konusunda ayrı bir kanun hükmü bulamadım. BU konuda yardımcı olabilirseniz memnun olurum. Benim de başıma gelebilir.

Alıntı:
Yazan polatcane
Maddi hataların düzeltilmesi hükmün icrasına kadar istenebilir bu düzeltme aleyhine kanun yoluınada başvurulabilinmelidir.
Alıntı:


T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu

E:2008/11-448
K:2008/454
T:25.06.2008

Tavzih
Maddi Hata

Özet
Tavzih, hükmün müphem olması veya birbirine aykırı fıkralar ihtiva etmesi halinde hükmün gerçek anlamının ortaya çıkması için başvurulan bir yoldur.
Maddi hata kazanılmış hak oluşturmaz. Tavzih usulü uygulanarak sehven oluşan maddi hata düzeltilebilir.


1086 s. Yasa m. 455,459

Yukarıdaki Hukuk G.K. Kararı hakkında görüşünüz nedir aceba...
Katkısı olması dileklerimle, Selam ve saygılar...