03-04-2010, 13:06
|
#1
|
|
Danıştay'dan özel sektöre ret
Danıştay, özel sektör tarafından iş yeri hekimliği eğitimi verilmesine izin vermedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Ali Çerkezoğlu, Danıştayın, özel sektör tarafından iş yeri hekimliği eğitimi verilmesine ilişkin yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurduğunu bildirdi.
Çerkezoğlu, TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu ile İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmeliğin, özel kurumlar tarafından iş yeri hekimliği eğitimi verilmesine ilişkin hükmünün iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle birlik tarafından açılan davada verdiği yürütmenin durdurulması kararıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.
Bu eğitimi Türk Tabipleri Birliğinin 20 yılı aşkın süredir üniversitelerle birlikte verdiğini ifade eden Çerkezoğlu, yeni bir ihtiyaç yokken böyle bir düzenlemeye gidilmesini eleştirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını bu konuda birçok kez uyarmalarına rağmen uygulamada ısrar edildiğini kaydeden Çerkezoğlu, ''Bu bakanlık iş yeri ve hekim güvenliğini 1-2 günlük kurslarla sadece kar amacı güden şirketlere devretmeye kalkıştı ama özel şirketler aracılığıyla tıp eğitimi verilemez'' diye konuştu.
TTB'nin açtığı dava üzerine Danıştayın, özel sektör tarafından iş yeri hekimliği eğitimi verilmesine ilişkin yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurduğunu bildiren Çerkezoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının işçi güvenliğini bir bütün olarak değerlendirerek gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu da Türkiye'de çok sayıda tıp fakültesi ve bir meslek birliği varken hekimlerin mezuniyet sonrası iş yeri hekimliği eğitimi için özel sektöre yetki verilmesindeki mantığı anlayamadıklarını belirtti.
-DANIŞTAY KARARI-
Danıştay 10. Dairesi, TTB'nin açtığı davada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından, söz konusu yönetmeliğin yasal dayanağının ve yönetmelik çıkarılırken Sağlık Bakanlığı, TTB ve Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nin görüşlerinin alınıp alınmadığının sorulmasına, görüş alınmışsa birer örneğinin istenilmesine karar verdi.
Daire, Sağlık Bakanlığından ise iş yeri hekimliği ile iş ve meslek hastalıkları yan dal eğitiminin bilimsel açıdan aynı nitelikte ve iş yeri hekimliğinin gerçekte uzmanlık gerektiren, pratisyen hekimlerce yapılamayacak bir meslek olup olmadığının sorulmasına da hükmetti.
Bunların yerine getirilmesi için bu bakanlıklara 30'ar gün süre veren Daire, istenilen savunma ve bilgiler gelinceye kadar yönetmeliğin ilgili hükmünün ve 11 özel kuruluşa iş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı eğitimi kurumu yetki belgesi verilmesine ilişkin işlemin yürütmesini durdurdu.
A.A.
Kaynak : http://www.gercekgundem.com/?p=265525
|