30-03-2010, 15:35
|
|
|
aile konutundaki ipoteğin fekki
sayın meslektaşlarım,
aile konutu üzerinde mevcut ipotek şerhinin terkini iale mahkemelerinde görülen bir dava türüdür. diğer yandan asliye hukuk ve ticaret mahkemelerine konu olan ipotek şerhinin fekki davalarında "ipotek bedeli zerinden nisbi harç alınmaktadır" . ancak sorum şu;
aile mahkemelrinde görülen aile konutu üzerindeki ipotek şerhinin terkini davasında alınacak harç nisbi midir maktu mudur? ben yine ipotek bedeli üzerinden nisbi biçimde alınması gerektiğini düşünüyorum ve asliye hukuk mahkelerinde görülen fek davalarında alınması gereken harca ilişkin yargıtay içtihatları da sundum. ancak mahkeme bu aile mahkemesindeki davada makbu, o da olmadı üzerinde ipotek tesis edilen gayrimenkul değeri üzerinden nisbi harç alınması gerektiği söylüyor. Ancak bence hiçbir gerekçesi olmayan aile mahkemelerindeki sair davalarda alınanan harç uygulamalarına istinaden yapılan bir yorumdan öte bişeydeğil bu.
sizden ricam aile mahkemelrinde görülen ipotek fek davalarında alınacak harç miktarını gösteren bir karar varsa elinizde ACİLEN göndermenizdir.
iyi çalışmalar
|