19-03-2010, 11:49
|
#2
|
|
Kanaatimce,BK.55 e değinebilmek için,işçinin kazayı bahsedilen müvekkil idarenin işini görürken yapması gerekir.Yani kazanın müvekkil idarenin işinin yapılması sırasında meydana gelmesi gerekir.
Bu arada BK. 55 ile Bk 100 ün ayrımına bakalım:
BK.55, kendisiyle borç (sözleşme) ilişkisi bulunmayan bir şahsa, müstahdemin -yard. işçinin-hizmetin ifası sırasında haksız fiilinden dolayı, istihdam edenin sorumluluğunu düzenler.
BK.100, kendisiyle borç ilişkisi bulunan bir şahsa, müstahdemin hizmetin ifası sırasında borca veya sözleşmeye aykırı bir davranışından dolayı, istihdam edenin sorumluluğunu düzenler.
O zaman burada BK.55 vardır diyebiliriz.Fakat KTK mı yoksa Bk 55 mi derseniz,ilk başta dediğim gibi bi ayrıma gidilmelidir.İlk başta dediğim ayrımdaki,kazanın idarenin işini yaparken meydana gelmesi söz konusu ise BK 55 e gidilebilir.Önce bahsini yaptığım ayrıma gidilip,daha sonra hangisi daha avantajlı ise,o yol seçilmelidir.Saygıyla.
|