Mesajı Okuyun
Old 15-03-2010, 14:08   #28
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan pia
Mesleğin başında bir stajyer avukat olarak kafamı karıştıran bazı konularda siz tecrübeli meslektaşlarımın yardımına ihtiyaç duyuyorum umarım yardımcı olabilirsiniz.

1- Kanuna göre borçlunun 2 yolu var:
ya alacaklıyla anlaşacak ya da borcunu en fazla 3 yıl içerisinde yine borçluya ödeyecek. Bu doğru mu? Yani borçlu anlaşma olmaksızın taahhütte bulunursa, 1/3 ünü ilk yıl, kalanını 2 yıl içinde olmak üzere, 3 yıl içinde yine borçluya ödeme yapacak değil mi?

Bir avukat arkadaş eğer taahhütte bulunursa bu parayı devlete ödeyecek. Devletten rücu şansı çok zor gibi şeyler söyledi. Bu konuda yardımınızı bekliyorum.

2- Alacaklı ile yaptığı anlaşmaya uymazsa ne olacak? Soruşturma ve kovuşturma devam eder denmiş , ancak tam olarak nasıl bir yaptırım uygulanacağını anlayamadım.

Bu sorularıma en kısa sürede cevap alabilirsem çok sevineceğim. Herkese iyi çalışmalar.

1- Ödeme süresi toplamda 3 değil, 2 yıldır. Borçlu 01.04.2010 tarihine kadar, hakkındaki hukuksal süreç hangi aşamadaysa ilgili makama bir dilekçe vererek (gecikme faiziyle birlikte) toplam borcunun en az 1/3 ünü 1 yıl içinde; kalanını da 2 yıl içinde ödeyeceğini taahhüt edecek ya da benzer bir anlaşmayı alacaklıyla yapıp ilgili makama şikayetçi veya vekilinin sunmasını sağlayacaktır.

Anlaşma çerçevesinde örneğin infaz aşamasında bir mahkumiyet kararı varsa olduğu gibi duracak, anlaşmaya aykırı davranırsa kalan cezayı çekecektir(Borçluyu bulurlarsa) Eğer alacaklının rızası dışında bir taahhüt verirseve buna uyarsa adli para cezasını yerine getirmiş olacağından alacaklıya ödenmesi diye bir şey olamaz.Ya da sizin deyiminizle "Devletten rücu" diye bir şey sözkonusu olamaz.

Alacaklıyla bir anlaşma yapıp sunarsa ödeme tabii ki alacaklıya yapılacaktır.

2- Alacaklıyla yaptığı anlaşmaya uymazsa, alacaklının müracaatı üzerine işlem hangi aşamadaysa, kaldığı yerden devam edecektir. Soruşturma aşamasındaysa savcılık soruşturmayı tamamlayıp, gerekli görüyorsa dava açacaktır.