11-03-2010, 19:05
|
#1
|
|
İhtiyati Tedbir
Değerli Meslektaşlarım,
Davalı vekili olarak bulunduğum ,Asliye Hukuk Mah.nde görülmekte olan bir davada, esasa ilişkin dava açılmadan önce Sulh Hukuk Mah.nden alınan ve dava konusu maden işletme ruhsatı üzerine konulan devri engelleyici ihtiyati tedbir kararı mevcuttur.
HUMK'nun 109. madde hükmü ise açıktır. Buna göre;
İhtiyati tedbir kararı dava ikamesinden evvel verilmiş ise tatbik edilmiş olsun olmasın kararın verildiği tarihten itibaren on gün zarfında esas hakkında dava ikamesi lazımdır. Bu müddette müddi davasını ikame eylediğini müsbit evrakı, kararı tatbik eden memura ibrazla dosyaya vaz i ve kaydettirerek mukabilinde ilmühaber almağa mecburdur. Aksi takdirde ihtiyati tedbir bir güna merasime hacet kalmaksızın kendiliğinden kalkar ve iktizasına göre vazolunan tedbirin fiilen kaldırılması ihtiyati tedbiri tatbik eden daire veya memurdan talep olunabilir.
Ancak davacı taraf, Sulh Hukuk Mahkemesi ihtiyati tedbir kararını verdikten sonra on günlük yasal süre içinde esasa ilişkin davayı açmamıştır.
İlk duruşmada tedbirin hükümsüz olduğunu, yasal süre geçirildikten sonra dava açıldığını belirtmiş olsam da, sayın hakim bu on günlük sürenin başlangıcı olarak sulh hukuk mahkemesinin tedbir kararı verdiği tarihi değil; tedbir kararının davacı tarafa tebliğ edildiği tarihi esas alarak hükümsülük iddiamı reddetmiştir.
Bu hususta değerli görüşlerinizi ve elinizdeki konuyla ilgili Yargıtay kararını benimle paylaşırsanız sevinirim.
Saygılar...
|