Mesajı Okuyun
Old 09-03-2010, 14:02   #4
Av.Nevra Öksüz

Alıntı:
Yazan Av.Mehmet Saim Dikici
Benzer bir sorum olacak:

Belediye Teşkilatı olan yerlerde ve AVM ("Alış Veriş Merkezi") içinde, AVM Yönetimi (kiralayan) tarafından gösterilecek boş alanlarda bazı cihazların konumlandırılmasına yönelik kira akdi, cihazların yerleştirileceği alanın yapısız, bölmesiz, kısaca boş bir alan olması temelinde söz konusu yer, "musakkaf olmayan" alan sayılabilir mi?

Özetle AVM'de boş alan kiralanması da 6570 kapsamında mıdır? Varsa emsal bir karar ya da doktrinal kaynak ile birlikte cevaplandırılmasını rica ediyorum.

Cevap verecek meslektaşlarımıza şimdiden teşekkürler. Saygılarımla.

Üstadım birebir olmasa da

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, 22.09.2008 T., 2008/8611 E., 2008/9959 K.: "...Davada olayımıza uygulanması gerekli yasa hükmü, iddia doğrultusunda Borçlar Kanunu'nun 262/3. maddesidir. Sözleşmede kiralananın büfe niteliğinde olduğu açıklanmış ve sözleşmenin 7. maddesinde ise gayrimusakkaf nitelikte olduğu açıkça belirtilmiş, 8. maddesinde ise piknik büfesi olarak kullanılacağı kararlaştırılmıştır. Bu hali ile kiralananın gayrimusakkaf nitelikli bir büfe olduğunun kabulü gerekir. Yargılama sırasında bilirkişilerce düzenlenen raporlara göre, taşınmaz musakkaf olarak nitelendirilmiş ise de bilirkişi raporlarında tanımlanan döner satış büfesinin demir profilden yapılması, piramit çatılı, sac kaplamalı, yol üzerinden 15 cm. yükseklikte beton temel üzerine monte edilerek yapılmış, elektrik ve su hizmetlerinin verilmiş olması kiralananın musakkaf nitelikte olduğunun kabulünü gerektirmez. Musakkaf nitelikte olması için kiralananın sökülebilir ve taşınabilir nitelikte olmaması, sabit ve temelli bir bina niteliğini taşıması gerekir..."

P.S: Değerlendirme için Alışveriş Merkezinin tamamının dikkate alınıp alınmayacağı konusunda ise; -bir sürü soru işaretim var ama- alınamaz (diye düşünüyorum). Kiralanan yerin sabit bir temeldeki bina olan alışveriş merkezine ait ve üzeri kapatılmış yer olması aksi yönde değerlendirmeyi de mümkün kılmasına rağmen.

Saygılarımla...