Mesajı Okuyun
Old 05-03-2010, 18:07   #1
mfatih saraç

Varsayılan müellif mimarın yetkilerini kötü niyetli kullanımı

benim öğrenmek istediğim konu bazı yetkilerini kötüye kullanan bir mimarın hukuk karşısındaki durumu ile ilgilidir.
1- bir mimar hangi mesleki sorumluluklarını yerine getirmezse telif haklarından mahrum kalabilir?
2- mimarın yapı kullanım belgesine imzadan imtina edebilme şartları nelerdir? imzadan imtina ettiği binanın yapım işlerini de kendisi yapmıştır, teknik konularda bir itirazının bulunması sözkonusu değildir, yani proje sahibi de kendisi, uygulayıcı da kendisidir.
3- bazı yetkilerini kullanabilmek için hakkından başka çıkarlar istemesinin mesleki disiplin suçu dışında, ceza kanunları gereğince alabileceği bir ceza veya serbest çalışma tescilinin iptali vb. yaptırımı var mıdır?
4- kendisi ile bir daha çalışma imkanı kalmayan bir mimar, hangi şartlarda kendi isteği dışında muvafakat vermek zorunda kalabilir? veya başka bir kurum bu muvafakatı verebilir? aksi taktirde kendisi hiç bir zaman tadilat projesi yapmayacaktır. başka bir mimar da telif haklarından dolayı böyle bir proje yapamıyacaktır.

telif hakları ile ilgili daha önce hep müellifin hakları ile ilgili yasa, uygulama vb. konulara ulaşabildim, tam tersi olan bu konu ile ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamadım, konuyu yaşamış olabilecek veya bilgisi olan arkadaşların önerilerini bekliyorum.
herkese iyi çalışmalar dilerim.