Konu
:
Kambiyo senetleri ile takipte açılacak menfi tespit davası..
Mesajı Okuyun
05-03-2010, 15:14
#
2
Av.Mehmet Saim Dikici
Alıntı:
Yazan
Veli KARATAŞ
Merhabalar Sayın Meslekdaşlarım....
Alacaklının elinde bir senet var,borçlu borcunu 15 gün öncesinden ödüyor,Fakat ayrı yerlerde oldukları için alacaklı senet aslını borçluya vermiyor.Borçlu isteyincede muhtemelen fotokopinin üzerine iptal yazıp fakslıyor.Daha sonrada yine aynı senet bilgilerini içeren fotokopiyi borç ödenmiştir diye borçluya gönderiyor.Birde ilgili alacaklı şirket yetkilisinin kaşe basıp borç ödenmiştir diye yazılı,imzalı kartvizit arkasında yazılı bir notu var.Bu kartvizit arkasına yazılan asıl belgel.Bu alacaklı şirket nasıl yapmışssa bu senedi iş bankasına veriyor ve iş bankası vekili borçlu lehine takip yapıyor.Ben menfi tespit davası açmayı düşünüyorum.Ancak bu fotokopi ibraname ve asıl kartvizit notunun delil olma vasfı beni düşündürüyor.Bu konularda görüslerinizi bekliyorum...Başka önerisi olan varsa da paylaşmasını rica edeceğim....Şİmdiden teşekkürler iyi çalışmalar
Hamil olan Banka temel ilişkiye yabancı olup, TTK.599. hükmü nedeniyle bankanın bilerek, kötüniyetle senedi devraldığını ispatlayamadığınız sürece bankaya karşı Menfi tespit davsından sonuç alamazsınız.
Menfi tespit davasını asıl senet lehdarı olan ve borcu ödediğinizi iddia ettiğiniz tarafa yöneltmelisiniz.Bu arada Kartvizit arkasında herhangi bir tutar ve senede atıf yapılmış değilse, bu haliyle en fazla yazılı delil başlangıcı olabilir ve başka bir delille mesala tanık beyanıyla güçlendirmeniz gerekebilir.
Müvekkiliniz ödemeyi nasıl yapmış bu önemlidir. Başka bir yerde ise ödemenin havale ile yapılmış olması gerekmez mi?
Av.Mehmet Saim Dikici
Üye Kimliği
Av.Mehmet Saim Dikici İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Av.Mehmet Saim Dikici İsimli Üyenin İnternet Sayfası
Av.Mehmet Saim Dikici İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın