Mesajı Okuyun
Old 05-03-2010, 08:49   #16
radikal

 
Varsayılan

Bana göre borçlunun resmi bir kurum olan Nüfus Müdürlüğünde kayıtlı adresine T.K.35.maddesine göre tebligat yapılmasında bir sakınca yoktur. Yasa hükmü gayet açık "adresler ile kamu kurum ve kuruluşları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, ticaret sicillerine ve esnaf ve sanatkarlar sicillerine verilen en son adreslerdeki değişiklikler hakkında da bu madde hükümleri uygulanır" demiş. Ancak kimi icra daireleri Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliğinin 2.maddesindeki "Yerleşim yeri adresi aynı konut olan ailenin ergin fertleri birbirlerinin yerine adres beyanında bulunabilirler." hükmünü gerekçe göstererek bu talepleri reddebiliyor. Nüfus Müdürlüğüne bildirilen adresin borçlu yerine ailesinden birinin beyan edebileceği düşüncesiyle. Ancak bu nedenle talepleri reddetmek bana pek mantıklı gelmiyor. Aşağıdaki sunduğum yasal gerekçelere göre Nüfus Müdürlüğünden alınan adrese 35.maddeye göre tebligat yapılabilmelidir. Ancak bu konudaki bir talep sonucu Adana İcra Müdürlüğünün verdiği talebin reddi kararının şikayet konusu edilmesi üzerine Adana İcra Mahkemesi şikayetin reddine karar vermiş
ve bu karar Yargıtay tarafından da onanmıştır. Buna ilişkin karar aşağıdadır.

Türk Medeni Kanunu

Madde 19 - Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir.
Bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamaz."

Nüfus Kanunu
Madde 4 - Her Türk Türkiye'de ikametgahının veya sonradan ikametgah edindiği yerin nüfus memurluğuna kendisini yazdırmaya ve bir nüfus cüzdanı almaya mecburdur.

Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği
Madde 13 - (1) Yerleşim yeri ve diğer adreslerin tutulmasında kişilerin adres beyan formundaki yazılı beyanı esas alınır. Bildirim nüfus müdürlüklerine, kurumlara ve dış temsilciliklere şahsen yapılır. Adres beyan formundaki bildirimler aksi sabit oluncaya kadar geçerlidir.
(2) Yerleşim yeri adresi aynı konut olan ailenin ergin fertleri birbirlerinin yerine adres beyanında bulunabilirler.

Nüfus Hizmetleri Kanunu
Madde 50 :
(2) Yerleşim yeri adreslerinin tutulmasında kişilerin yazılı beyanı esas alınır. Bildirim, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklerimize adres beyan formuyla yapılır. Yerleşim yeri adresi aynı konut olan ailenin ergin fertleri birbirlerinin yerine adres beyanında bulunabilirler.
(7) Adres bildirimi şahsen, posta veya elektronik posta ile yapılabilir.

Her ne kadar bu konudaki icra mahkemesi kararını Yargıtay'ca onanmış ise de, yukarıdaki yasal çerçeve içinde mernis sisteminde kayıtlı adrese 35.maddeye göre tebligat yapılmasında ben bir sakınca görmüyorum.





T.C.
ADANA
5.İCRA HUKUK MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2009/314
KARAR NO : 2009/344
HAKİM : MUHAMMET ATEŞ 32302
KATİP : MEHMET KUVVET 43982
DAVACI : T.HALK BANKASI A.Ş.
VEKİLİ : Av Kürşat AKDOĞAN – Ziyapaşa Blv. Özaltın Apt.
No: 87/A K.3 D. 51 Seyhan/ ADANA
DAVA : Şikayet
DAVA TARİHİ : 14/04/2009
KARAR TARİHİ : 29/04/2009

Davacı alacaklı banka vekili tarafından verilen dava dilekçesi ile Adana 1. İcra Müdürlüğünün 2009/2831 ve 2009/2826 esas sayılı takip dosyalarından memur muamelesini şikayet ederek, Müvekkili T.Halk Bankası A.Ş. Tarafından icra dosyalarında belirtilen ve takip dosyalarından borçlular aleyhine başlatılan icra takiplerinden, icra takip dosyalarından, borçluların nüfus müdürlüğünden gelen adreslerine tebligat kanunun 35.maddesine göre tebligat çıkartılması için talep açtıklarını, ancak icra müdürlüğü tarafından bu taleplerinin reddeilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğundan bahisle, Şikayetin kabulü ile Adana 1. İcra Müdürlüğünün 2009/2831 ve 2009/2826 Esas sayılı dosyalarından yapılan taleplerinin reddine ilişkin verilen memur işleminin iptaline karar verilmesini talep etmiştir
Celp edilen icra dosyalarının incelenmesinde; Alacaklı vekilinin dosya borçlularının Adliye Nüfus Tamsilciliğinden gelen adrese tebligat kanunun 35.maddesine göre yeniden ödeme emri çıkartılmasını talep etmesi üzerine, Müdürlükçe, alacaklı vekilinin borçlulara Tebligat Kanunun 35. Maddesine göre ödeme emrinin tebliğ edilmesi talebinin reddine dair, karar verildiği anlaşılmıştır.
Adres Kayıt Sistemi Yönetmelğinin 13/2 maddesine göre aile fertlerinin birbirleri yerine adres beyanında bulunabilmeleri ve nüfus kaydı ile nüfus cüzdanı işlemlerinin yapılabilmesi hususu dikkate alınarak, İcra Müdürlüğü işleminde bir usulsüzlük bulunmadığından, ŞİKAYETİN REDDİNE,
Alınması gerekli harçtan davacı bankanın muaf olması nedeniyle harç alınmasına yer olmadığına,
Tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde temyizi kabil Yargıtay yolu açık olmak üzere verilen karar, dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda karar verildi.
29/04/2009

YEREL MAHKEME KARARININ TEMYİZİ SONUCU YARGITAYCA VERİLEN ONAMA KARARI :
Yargıtay 12.Hukuk Dairesi 20069/16025 -24421 29.4.2009 tarihli kararı
tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, temyiz olunan kararda yazılı gerekçelere göre yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun mahkeme kararının İİK 366 ve HUMK nun 438.maddeleri uyarınca onanmasına 8.12.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.