Mesajı Okuyun
Old 04-03-2010, 22:14   #15
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ipek aslı
İyi Günler;
Rusya vatandaşı olan annenin, evliliğin tescili ve boşanmanın tanıma-tenfizi yapılmadan direkt olarak Türk babaya Türk mahkemelerinde babalık davası açması mümkün müdür? Yabancılar hukukuyla alakalı bu konuda farklı bir düzenleme var mı? Yoksa aynen Türk bir anne babalık davası açıyormuş gibi dava açabilir miyiz? Teşekkürler...

Sayın ipek aslı,

varmak istediğiniz sonuç nedir?
a) babalığın tanınması mı?
yoksa
b) çocuk için nafaka alabilmek mi?


a) Sırf nafaka alabilmek için evliliğin tanınmasını ve tescilini, bunu gerçekleştridikten sonra boşanma kararının tanınmasını ve tescilini, tüm bunları gerçekleştirdikten sonra nafaka davası açmayı düşünüyorsanız, bilmek zorunda olduğunuz üç konu var:
1. Boşanma ile sonuçlanmış bir evliliğin hukuken tanınması olanağı olup olmadığı konusu
2. Evliliğin tescili ve boşanmanın tanınması ve tenfizi işlemleri bitinceye kadar, çocuğun belki de nafakaya ihtıyacı olmadığı bir yaşa gelmiş olabileceği,
3. Tüm güçlükleri aşıp işin sonuna geldiğinizi düşündüğünüz anda, babanın nafaka ödeyecek mali gücü olmadığı gerçeği ile karşılaşabileceğiniz.

b) Çocuk için nafaka almayı düşünüyorsanız, yapılabilecek tek şey annenin çocuk adına Rusya'dan nafaka davası açması ve dava neticesinde elde edeceği ilamı adli yardım üzerinden Türk makamları üzerinden icraya koyması veya İlamın Tanınması ve tenfizi de söz konusu olabilir(diye düşünüyorum!)

Benim düşünceme göre bu b-şıkkı hem devletlerarası anlaşmalara, hem de Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'a göre tek yol.


Alıntı:
MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU

HAKKINDA KANUN

Kanun No. 5718 Kabul Tarihi: 27/11/2007

Soybağının kurulması

MADDE 16 –(1) Soybağının kuruluşu, çocuğun doğum anındaki milli hukukuna, kurulamaması halinde çocuğun mutad meskeni hukukuna tabidir. Soybağı bu hukuklara göre kurulamıyorsa, ananın veya babanın, çocuğun doğumu anındaki milli hukuklarına, bunlara göre kurulamaması halinde ana ve babanın, çocuğun doğumu anındaki müşterek mutad mesken hukukuna, buna göre de kurulamıyorsa çocuğun doğum yeri hukukuna tabi olarak kurulur.

(2) Soybağı hangi hukuka göre kurulmuşsa iptali de o hukuka tabidir.

Soybağının hükümleri

MADDE 17 –(1) Soybağının hükümleri, soybağını kuran hukuka tabidir. Ancak ana, baba ve çocuğun müşterek milli hukuku bulunuyorsa, soybağının hükümlerine o hukuk, bulunmadığı takdirde müşterek mutad mesken hukuku uygulanır.

Evlat edinme

MADDE 18 –(1) Evlat edinme ehliyeti ve şartları, taraflardan her birinin evlat edinme anındaki milli hukukuna tabidir.

(2) Evlat edinmeye ve edinilmeye diğer eşin rızası konusunda eşlerin milli hukukları birlikte uygulanır.

(3) Evlat edinmenin hükümleri evlat edinenin milli hukukuna, eşlerin birlikte evlat edinmesi halinde ise evlenmenin genel hükümlerini düzenleyen hukuka tabidir.

Nafaka

MADDE 19 –(1) Nafaka talepleri, nafaka alacaklısının mutad meskeni hukukuna tabidir.


Saygılarımla