01-03-2010, 09:00
|
#12
|
|
“Avukatlık ücreti 160 TL’den az olamaz” diye bir kural bulunmamaktadır.
Kural aşağıda sunulmuştur:
Avukatlık Ücret Tarifesinde iki kısım bulunmaktadır:
1- Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin BİRİNCİ KISMI yargı yerleri ve icra takipleri dışındaki ücretleri belirlemektedir.
2- Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin İKİNCİ KISMI yargı yerleri ve icra takiplerindeki ücretleri belirlemektedir.
Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin İKİNCİ KISMI üç bölümden oluşmaktadır:
1- Birinci bölümde maktu ücret verilecek işler sayılmıştır: Bu işler konusu para ile değerlendirilebilse bile maktu ücret verilir.
2- İkinci bölümde yer alan işlerde bir ayırıma gidilir: Konusu para ile değerlendirilemiyor ise ikinci kısımda yazılı maktu ücret verilir. Konusu para ile değerlendirilebiliyorsa ikinci kısımda yazılı işlerde üçüncü kısımdaki oranlarda nispi ücret verilir. Ancak bu nispi ücret maktu ücretten az olamaz.
3- Üçüncü bölümde ise konusu para ile değerlendirilebilen işler için verilecek nispi ücretin oranları yer almıştır.
Bu kuralları örneğine uygularsak :
Ücret tarifeye göre belirlenirken, "nispi ücretin maktu ücretten az olamayacağı" kuralı uygulanacaktır. (AAÜT madde 12) Böylelikle tarife ile belirlenen ücret 160 TL olmaktadır.
Tarife ile belirlenen ücret, itiraz süresi içinde ödenirse dörtte üçü takdir edilecektir. Dörtte üçü hesaplandıktan sonra "takdir edilen ücretin maktu ücretten az olamayacağı" düşünülmemelidir. Çünkü böyle bir kural bulunmamaktadır. (AAÜT madde 11/5)
SONUÇ : Tarife ile belirlenen ücret (maktu da olsa-nispi de olsa) en az 160 TL’dir. Borçlu itiraz süresi içerisinde borcunu öderse tarifeye göre belirlenecek 160 TL ücretin dörtte üçü 120 TL takdir edilir.
Saygılarımla
|