Mesajı Okuyun
Old 25-02-2010, 15:49   #2
Av. Bülent Sabri Akpunar

 
Varsayılan

İİK'mun 363'e göre icra hukuk mahkemesinin temyize tabi kararları tefhim (veya yoklukta verilmişse) tebliğinden 10 gün içerisinde temyiz edilebilir.Ayrıca, ihalede tellalın bulunmaması ve/veya bu görevi icra memur/müdürünün yapması ihaleyi geçersiz kılar.

Alıntı:
İcra ve İflas Kanunu Yönetmeliğinin "Menkulün açık artırma şartname»" ve tutanağı" başlıklı 43. maddesinin ikinci fıkrasında da; "İhalede, artınlai miktar, artıranın ad ve soyadı, ihale neticesi, kime ve ne suretle yapıldığı yazılır. Satışı yapan müdür ile tellal ve alıcı tarafından imzalanır ve daire mühürü basılır." denilmektedir.
Bu düzenlemeler de göstermektedir ki, satışta satışı gerçekleştirecek icra müdürü veya yardımcısı ya da katibi ile birlikte tellalın da hazır bulunması ve tutanağı imzalaması zorunludur. Artırma icra müdürü veya yardımcısı, katibi tarafından yönetilir. Artırma yapılırken belediye tarafından görevlendirilmiş bir tellalın (münadinin) bulundurulması gerekir. Bu şekilde görevlendirilmiş bir tellalın satış yerinde hazır bulunmaması halinde de satış memurunun tellalın bulunmama ya da bulundurulmama nedenini tutanağa geçirdikten sonra tensip edeceği kişiyi tellal olarak görevlendirmesi de mümkündür. Satış memuru bu usulü seçmeksizin tellalın gelmediginden bahisle onun görevini de üstlenerek tek başına satışı başlatamaz ve sonuçlandıramaz. Aksi takdirde usulune uygun olarak gercekleşmiş bir artırmadan soz edilemez. İhalenin yapılmasında tellalın bulundurulması şekıl kosullarından olup, buna uyulmaması geçersizlik sonucunu doğurur. Bu ilke yargısal uygulamada yerleşmiş ve Hukuk Genel Kurulunun 29.06.1988 gün ve 1988/12-379-670 sayılı kararında da açıkça vurgulanmıştır.YHGK, 2003/12-790 E. 2003/769 K. 17.12.2003