Mesajı Okuyun
Old 23-02-2010, 18:29   #1
Av.Harun Atalay

Varsayılan Muhtaçlığın İptal Edilmesi , Muhtaçlık Maaşı ile ilgili

Sevgili meslektaşlarım ,
2022 sayılı kanuna göre muhtaç olan ya da 65 yaşını doldurmuş kişilere muhtaçlık maaşı bağlanması söz konusu.
Sizlere bu konu hakkında danışmak istiyorum. Müvekkil 18 yaşını doldurmuş ve çalışma yetisinin yüzde 40 'ını kaybetmiş birisi , ve babası ile birlikte yaşıyor.Daha önce muhtaçlığı tespit edilmiş ve SGK müvekkile muhtaçlık bağlamış , kısa süre sonra ikamet ettiği yere bağlı olduğu kaymakamlık tarafından babasının arazisi olduğu , koyunları olduğu , zirai gelirinin olması gerekçesi ile muhtaçlığı iptal edildiği kendisine bildirilmiş.Bunun üzerine SGK verdiği maaşı keserek ödemiş olduğu maaşları da geri istemiştir. Yani burada söz konusu mesele Kaymakamlığın "muhtaçlığın iptali" işlemidir. Sosyal Güvenlik Kurumunun sorumluluğunda olan bir durum yoktur.Kanaatimce idare aleyhine bir idari dava açılmalıdır.Ancak araştırmalarıma rağmen bununla ilgili bir danıştay içtahadı bulamadım.Sizce idarenin müvekkilin babasının maddi durumunu göz önünde bulundararak reşit olan müvekkilin muhtaçlığını iptal etmesi hukuka ve yasaya uygun mudur ? Elinde bununla ilgilli karar , içtahat ya da bilgisi olan meslektaşım benimle paylaşabilir mi ? Konuyla ilgili bir dava açılması durumunda kazanma şansımız var mıdır ? Hepinize saygılamı sunuyorum.