Konu: yağma suçu
Mesajı Okuyun
Old 22-02-2010, 14:31   #3
Av.Evren Akçay

 
Varsayılan

TCK MADDE 148 - (1) Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek veya cebir kullanarak, bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılan kişi, altı yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Madde gerekçesinde ise;"hırsızlık suçundan farklı olarak, bu suçun oluşabilmesi için, mağdurun rızasının, cebir veya tehdit kullanılarak ortadan kaldırılması gerekir." denilmektedir.
Yine madde gerekçesinde bahsedilen ve alıntı yaptığım kısımda da belirtildiği üzere;" Yağma suçunun tamamlanabilmesi için, kullanılan cebir veya tehdidin etkisiyle mağdur malı teslim etmeli veya malın alınmasına karşı koymamalıdır. Bu bakımdan, kullanılan cebir veya tehdidin, kişiyi malı teslim etmeye veya alınmasına ses çıkarmamaya yöneltmeye elverişli olması gerekir.
Malın teslim edilmesi veya alınması, suçun konusunu oluşturan mal üzerinde mağdurun zilyetliğine son verilmesini, mağdurun bu eşya üzerinde zilyetlikten doğan tasarruf haklarını kullanmasının olanaksız hâle gelmesini ifade eder.

Mal, zilyedin tasarruf olanağı ortadan kalktığı anda alınmış olacağından, bu ana kadar yapılan cebir veya tehdit, hırsızlığı yağmaya dönüştürür. " deilmektedir.
Burada mağdur olan kişinin tasarruf hakkının ortadan kalkıp kalmadığı tartışılmalıdır.
Sizin bahsettiğiniz olayda zorla devir sözleşmesi yaptırılmışsa bence yağma suçu oluşmuştur diye düşünüyorum . Kitaplarda ve Sinerji içtihat programında bahsettiğiniz şekilde bir içtihada rastlamadığımı da belirtmek isterim. saygılar.