Mesajı Okuyun
Old 13-02-2010, 11:42   #9
mantis

 
Soru

Alıntı:
Yazan Av.Hükümdar H.
"hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde..." denilmektedir. İş Kanununda. Ama, iş kanunundaki "devir" TTK anlamındaki teknik devirmidir? eğer evet orda kastedilen devir TTK anlamındaki teknik devirdir dersek, bu sefer hisselaerin tamamının alınması teknik olarak devir anlamını taşırmı? sorum aslında budur?

"TTK anlamındaki teknik devir"i tanımlar mısınız? Daha doğrusu teknik devir dediğiniz nedir? Tüm hisselerin satışı devir niteliğindedir.
Israrlı sorularınız karşısında beni de şüpheye düşürdünüz, acaba yanlış noktaya mı çekiyorum sizi? Sorunuzu biraz daha somutlaştırarak ve ayrıntılandırarak sorabilir misiniz?

TTK kapsamında, BK kapsamında, hisse satışı ile, işletme devri ile... her hangi bir fark doğrumaz. Zira, Yasa'da açıkça "hukuki bir işlem" denilmiş olup, bu sayılan işlemlerin tümünün hukuki işlem olduğu izahtan varestedir. Bunun açık istisnası hükümde iflas hali olarak belirtilmiştir.

"
İşyerinin veya bir bölümünün devri

MADDE 6. - İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.


Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.


Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.


Tüzel kişiliğin birleşme veya katılma ya da türünün değişmesiyle sona erme halinde birlikte sorumluluk hükümleri uygulanmaz.


Devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve devir işçi yönünden fesih için haklı sebep oluşturmaz. Devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iş organizasyonu değişikliğinin gerekli kıldığı fesih hakları veya işçi ve işverenlerin haklı sebeplerden derhal fesih hakları saklıdır.


Yukarıdaki hükümler, iflas dolayısıyla malvarlığının tasfiyesi sonucu işyerinin veya bir bölümünün başkasına devri halinde uygulanmaz."