11-02-2010, 02:19
|
#2
|
|
İdarece verilen ret kararının müvekkilinize tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde idare mahkemesinde yürütmenin durdurulması talepli olarak işlemin iptalini isteyin.
Dikkat edeceğiniz hususlar;
1-Dava dilekçesinin davalı sayısından 1 adet fazla olarak hazırlanması.
2-Dava konusu yaptığınız idari işlem örneğinin davalı sayısından 1 fazla olarak dava dilekçesine rapten hazırlanması.
3-Dava konusu yaptığınız idari işlemin müvekkilinize tebliğ edildiğine dair tebliğ tebellüğ belgesi ya da tebliğ tarihini gösteren başka bir belgenin davalı sayısından 2 adet fazla olarak dava dilekçesine rapten hazırlanması.
Bu 3 husus çok önemlidir. Çünkü idare mahkemelerinde dava dilekçeleri usul yönünden ilk inceleme denilen bir işleme tabi tutulur ve yukarıda belirtilen şartların mevcut olup olmadığı araştırılır. Eğer mevcut değilse, tarafınıza bir yazı gönderilerek eksikliklerin 1 ay içinde giderilmesi ihtarlı olarak dilekçeniz reddedilir. Bu sebeple zaman kaybı da olmaması açısından, bu usuli şartlara çok dikkat ediniz.
Bu usuli şartlar mevcut ise, ilk önce yürütmeyi durdurma talebi incelenir. Yürütmenin durdurulmasına ya da bu talebin reddine karar verilirse bu karar, taraflara tebiğ edilir, tarafların bu karara tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde (bir hafta da olabilir tam emin değilim) Bölge idare mahkemesine başvurma hakları vardır. Bölge idare mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararına karşı son kararı verir.
Ancak yürütmeyi durdurma talebinin reddedilmesi, asıl davanın da reddi ya da reddedileceği anlamına kesinlikle gelmemektedir. Zira yürütmenin durdurulmasına karar verilmeyen bir çok davada işlemin iptaline karar verilebilmektedir. Yür. dur. kararları, açıkça hukuka aykırı bulunan ve gecikmesinde telafisi güç zararların olacağı durumlarda uygulanır.
Bu arada, açacağınız davada, bahsettiğiniz emsal kararı da dilekçeniz ekinde sunmanız da faydalı olacaktır.
İşlem iptal edilirse, eski hale yani işlemden önceki hale dönülecek ve yeniden sınav yapılacaktır.
Saygılarımla...
|