Mesajı Okuyun
Old 01-11-2006, 17:26   #6
Av.Ali HALLAÇ

 
Varsayılan CMK Zorunlu Müdafilik Ceza Avukatlığını Bitirmiştir !

Şimdi her yazımda AB'den söz edince meslektaşlarım da beni AB karşıtı sanacaklar.Bu doğaldır ki, bir siyasi tercihtir.Ama ben hep hukukçu gözlüğü ile bakmayı yeğliyorum. Düşüncelerimiz hatalı veya yanlış olabilir.Önemli olan bir düşüncemizin olması ve bunu düşünenlerle paylaşmamızdır.
CMUK ardından CMK ile ceza yargılamasına yerleşen zorunlu müdafilik sistemi'nin bence hiç bir kimseye yararı olmamıştır,değişmezse olmayacaktır.
Ceza avukatlığı ölmüştür,Tanrı rahmet eylesin.Bir avukat arkadaşımız anlattı.Karakolda ifade verecek olan bir sanık:"Ben Baro avukatı istemiyorum.Başka avukat istiyorum."demiş.CMK görevlisi olmayan bir avukat arkadaşla görüşmüş."Bak sayın Avukatım," demiş."Barodan size 80 YTL ödüyorlar,ben öğrendim,ben sana 100 YTL. vereyim benim davama bak."
İşte CMK zorunlu müdafiliği !
Adli yardıma muhtaç olsun olmasın devletin taksi parasına avukat tayin etmesi hangi hukuk düzeninde nasıl izah edilir ?
Şimdi bir çok genç arkadaş "Dur sayın meslektaşım bizim geçim kapımız CMK,sesini çıkarma" diyecekler.Dİyecekler ama bindikleri dalı kesecekler.
Biz bizeyiz,şimdi eğri oturup doğru konuşalım.Bu ücretle ceza avukatlığı yapılabilir mi ? Yapılıyor mu ? Yapılmıyor! Sadece savunma makamı dolduruluyor.Bunu yargıç da biliyor,savcı da biliyor. İş olsun diye yapılıyor.Her kolay ulaşılan ve kolay bulunan şey gibi avukatlığın değeri de düşüyor.
Bu durumu bu şekilde ve bütün çıplaklığı ile tartışmak zorundayız.Mesleğimizi düşünmeli ve köktenci değişiklikler önermeliyiz.Devlet ve Adalet Bakanlığı da yalnış yapabilir pekala.

Adli yardıma muhtaç olmayanlara ne devletin ne de baroların müdafii tayin etme zorunluluğu yoktur.Savunma hakkı kutsaldır ama yaşama hakkı daha kutsaldır.Bu değişiklik AB amacı ile yapılmıştır ama AB ülkelerinde komplike sistemler vardır.Hukuk sigortası vardır.İnsanların sosyal güvenceleri sağlanmıştır.Avukatlar 80 YTL.ye çalışmazlar !

Öte yandan,CMK zorunlu müdafiliğin ülkemizde uygulandığı biçiminin insan haklarına da aykırı olduğunu belirtmeliyim.Adil yargılanma hakkı ve kendi avukatını belirleme hakkı çiğnenmektedir.Avukat ile müvekkili arasındaki bağ özel bir bağ olup,güven ilişkisine dayanır.Tayin ile avukat belirleme çok sınırlı ve zorunlu durumlarda olmalıdır.


O halde zaten devletin altından kalkamadığı zorunlu müdafilik sistemi sadece gerçekten adli yardıma muhtaç olanlara özgülenmelidir.Adli yardıma muhtaçlık kıstasları da yasa ve yönetmelikle belirlenmelidir.Yoksa gerçekten halimiz kötü.Kaş yapmaya uğraşırken göz çıkarıyoruz üstatlar.

Saygılar.
Av.ALi HALLAÇ
Mersin Toplumcu Hukuk Derneği
www.merthd.org.tr