07-02-2010, 01:06
|
#3
|
|
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki; gaiplik kararı kendiliğinden evlilik akdini sona erdirmez. Mahkemeye gaiplik kararı için başvurulduğunda, ayrıca evliliğin feshi istenmemişse gaiplik kararı alınsa bile evlilik devam eder.
Birinci sorunun yanıtı; ortada alınmış herhangi bir gaiplik ya da ölüm karinesi kararı söz konusu değilse ilgili kişi hala sağ kabul edildiğinden eşe mirasçı olur.Ancak bu kayıp kişiye düşen miras payı resmen idare edilir. (MK 586)Diğer mirasçılar gaiplik kararı için mahkemeye başvururlarsa, mahkemeden söz konusu miras payının kendilerine verilmesini isteyebilirler.
İkinci sorunun yanıtı; ölüm tarihinden önce gaiplik kararı alınmışsa kişinin öldüğü karine olarak kabul edileceğinden miras taksimine ilişkin hükümler gaip ölmüş gibi uygulanır.Eğer varsa gaibin mirasçıları, gaibe düşen miras payının kendilerine verilmesini isteyebilirler.Ölüm tarihinden sonra gaiplik kararı alınırsa, gaiplik kararı alınıncaya kadar miras payı resmen idare olunur.Gaiplik kararı alındığında ise onun miras payı kendi mirasçılarına geçer. Arada böyle bir nüans farkı vardır.(Gaibin var olan çocuğu ile üvey kardeş ilişkisini pek anlayamadım biraz daha açıklarsanız sanırım ki daha ayrınlı bir cevap verebilirim. Anlayamamam saatin geç olmasından da kaynaklanmış olabilir özür dilerim.)
Üçüncü sorunun yanıtı; sizinde değindiğiniz gibi gaiplik kararı alındığı anda değil, son haber alma tarihinden itibaren hüküm ve sonuçlarını doğurur. Bu nedenle kendisi mirasbırakandan önce ölmüş gibi(son haber alma tarihinde) kabul edilerek miras yukarıdaki açıklamalar da göz önünde tutularak taksim edilir.
Dördüncü sorunun yanıtı; Şahsi fikrim;çocuğun dava açmakta menfaati olup olmadığının tespiti yapılırken üvey anneyle olan ilişkisi açısından değerlendirme yapılmalıdır. Eğer üvey anne ve çocuk ile bir evatlık ilişkisi kurulmuşsa şüphesiz ki; çocuk üvey annenin yasal mirasçısı olacağından gaiplik davası açmakta menfaati vardır. Eğer ki böyle bir soybağı kurulmamışsa sizin bildirdiğiniz şartlar altında gaiplik davası açmakta menfaati yoktur.
|