Mesajı Okuyun
Old 06-02-2010, 18:06   #2
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Haciz, borçlunun eşyaları üzerine konulabilir. Ayrı yaşam kurulduktan sonra oturduğunuz evde borçlunun yaşamadığını belirterek ev eşyalarına konulacak haczi önleyebilirsiniz.

Ancak ipotekte durum farklıdır. Taşınmaz üzerine konulan ipotek taşınmaz mülkiyeti başkasına devredilse bile geçerli olarak varlığını sürdürür. İpoteğe bağlanan borç borçlu eşiniz tarafından ödenmediği takdirde alacaklı ipotekli taşınmazın paraya çevrilmesini isteyebilir. Paraya çevrildiği takdirde taşınmazın satışından elde edilen paradan borç tutarı düşülerek kalan para taşınmaz sahibine ödenir.

Borcu ödeyeceği konusunda kuşkularınız varsa boşanma anlaşmanızda taşınmaz üzerindeki ipoteğin kaldırılmasını şart koşabilir ya da bu olanaklı olmuyorsa paraya çevrildiği takdirde size taşınmaz değerini borçlanması kaydını koyabilirsiniz. Ancak bunlar elbette anlaşma ile olanaklıdır. Eğer bu anlaşma sağlanamazsa ve siz de ipoteğe çevrilebilecek bir taşınmazın size devri ile anlaşmalı boşanmak istemezseniz çekişmeli olarak haklarınızı dava ile kullanabilirsiniz.

Haklarınızı kullanırken bir avukattan yardım almanızı öneriyorum, mali gücünüz elverişli değilse bulunduğunuz yerdeki baronun adli yardım bürosuna başvurarak ücretsiz avukat atanmasını isteyebilirsiniz.