06-02-2010, 15:24
|
#4
|
|
Merhabalar, Sayın Hukukçu Meslektaşlarım ;
5320 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük Ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun m. 8.-(1) Bölge adliye mahkemelerinin, 26.9.2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun geçici 2 nci maddesi uyarınca Resmî Gazetede ilân edilecek göreve başlama tarihinden önce aleyhine temyiz yoluna başvurulmuş olan kararlar hakkında, kesinleşinceye kadar Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 322 nci maddesinin dördüncü, beşinci ve altıncı fıkraları hariç olmak üzere, 305 ilâ 326 ncı maddeleri uygulanır. (Benzer şekilde, 5348 S.K.m. 2 ile de HUMK da düzenlenmiştir)
Yani, Usul yasaları yayınlandığı anda yürürlüğe girer ancak, 5320 S.K. ile, İstinaf mahkemeleri kuruluncaya kadar 1412 Sayılı CMUK’nın temyize ilişkin hükümleri yürürlükte tutulmuştur. Bu hükümlerden temyiz sürelerinin yer aldığı 310 vd. ile 423.m.lerindeki hükümlere göre Cumhuriyet Savcılarının Temyiz Süreleri :
1- Aynı Yargı alanındaki asliye ceza mahkemelerinin kararlarına karsı temyiz süresi :
Tefhimden itibaren bir hafta (CMUK 310. m.),
2- Aynı Yargı alanındaki sulh ceza mahkemesinin kararlarına karşı temyiz süresi :
Tefhimden itibaren 1 ay (CMUK 310 m.),
3- Üst savcıların, mülhakat mahkemelerinin kararlarına karşı temyiz süresi :
Tefhimden itibaren 30 gün (825 sk 28/2 m.),
4- İcra Tetkik Mercii kararlarına karşı temyiz süresi :
Tefhimden itibaren 7 gün (İİK. 353. m.),
5- Nüfus davalarında verilen kararları temyiz süresi :
Tebliğden itibaren 15 gün (HUMK 432/1 m.).
5395 S.K.m. 17 (3) Davaların birlikte yürütülmesinin zorunlu görülmesi hâlinde, genel mahkemelerde, yargılamanın her aşamasında, mahkemelerin uygun bulması şartıyla birleştirme kararı verilebilir. Bu takdirde birleştirilen davalar genel mahkemelerde görülür.
m. 25 - (1) Çocuk mahkemesi, tek hâkimden oluşur. Bu mahkemeler her il merkezinde kurulur. Ayrıca, bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen ilçelerde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak kurulabilir. İş durumunun gerekli kıldığı yerlerde çocuk mahkemelerinin birden fazla dairesi oluşturulabilir. Bu daireler numaralandırılır. Çocuk mahkemelerinde yapılan duruşmalarda Cumhuriyet savcısı bulunmaz. Mahkemelerin bulunduğu yerlerdeki Cumhuriyet savcıları, çocuk mahkemeleri kararlarına karşı kanun yoluna başvurabilirler.
m. 42 - (1) Bu Kanunda hüküm bulunmayan hâllerde Ceza Muhakemesi Kanunu, …. hükümleri uygulanır.
Üst C.Savcılarının ve Sulh Ceza Mah. Kararlarını inceleyen C.Savcılarının temyiz süresinin 30 gün olmasının nedeni, duruşma savcıları gibi dosyanın içeriğinden bilgi sahibi olmamalarından, dosyanın kendilerine gelinceye kadar geçecek süre ve kendilerinin inceleme sürelerinin gerekliliğinden kaynaklanmaktadır.
5395 S.K.un ve buna göre yargılama yapacak Çocuk mahkemelerinin, kanun doğrultusunda(m.4) çocuğu korumaya yönelik olduğu ve C.Savcısının çocuk aleyhine(cezalandırılması doğrultusunda) temyiz yoluna başvurmasının kanunun amacına aykırı olduğu; ve C.Savcısının duruşmaya katılmadığını dikkate aldığımızda, temyiz süresi 30 gün olmaktadır.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin, çalışmalarınızda başarılar, huzurlu ve mutlu günler dilerim.
|